Haile Mengistu Mariam, fostul dictator marxist din Etiopia, a fost gasit vinovat de genocid in timpul "Terorii Rosii", la capatul unui proces care a durat 12 ani. Sentinta i-a fost schimbata la inchisoare pe viata dupa ce, in decembrie 2006, el fusese condamnat la moarte de Inalta Curte Federala a Etiopiei, transmite agentia France Presse.

Procesul colonelului Mengistu, care a condus Etiopia in perioada 1977-1991, a debutat la Addis Abeba la 13 decembrie 1994. Acesta este acuzat de genocid, homicid, intemnitare abuziva si confiscare de bunuri, a declarat judecatorul Methim Kiros, presedintele Inaltii Curti Fedeale a Etiopiei.

Rasturnat de la putere in 1991, fostul dictator s-a refugiat in Zimbabwe, unde presedintele Robert Mugabe a refuzat cererile repetate ale autoritatilor etiopene de a-l preda pe fostul dictator. Mugabe a promis sa nu-l exileze pe fostul dictator cata vreme acesta nu se angajeaza in activitati politice.

Mengistu, cel care a intrat in istorie sub numele " imparatul rosu", a ajuns la putere in 1974, dupa ce l-a inlaturat de la putere pe Haile Selassie, printr-o sangeroasa lovitura de stat. El a instaurat apoi un regim militarist de inspiratie marxista si a initiat, intre anii 1977-1978, represalii de o cruzime fara precedent la adresa tuturor adversarilor, reali sau imaginari.

Sef al statului, sef al fortelor armate, secretar general al Partidului Muncitorilor, Mengistu a fost confirmat oficial in functia de presedinte in septembrie 1987, dupa ce s-a retras din armata. Serios amenintat in februarie 1991 de o ofensiva coordonata a rebelilor lui Meles Zenawi, el si-a prezentat demisia in aprilie a acelui an.

Inceputul "Terorii rosii"

Nascut in 1937 la Wallayata, Mengistu a absolvit in 1966 scoala de cadeti din Holetta, urmand cariera tatalui sau. Dupa ce a participat la revolta impotriva imparatului Haile Selassie, devine delegat al comitetului de coordonare a fortelor armate. Cand izbucneste revolutia, in februarie 1974, el reuseste in sapte luni sa inlature cel mai vechi imperiu din lume.

Pentru a prelua puterea, da dovada de o redutabila abilitate politica si de o intransigenta brutala fata de opozanti. Dupa asasinarea sefului de stat etiopian, generalul Teferi Bante, in februarie 1977, Mengistu devine presedintele Etiopiei.

Sustinut de URSS, in special de bunul sau prieten, Nicolaie Ceausescu, el formeaza, in septembrie 1984, partidul marxist-leninist PTE. In luna mai 1989, reprima o tentativa de lovitura de stat, executand 12 generali. In 1990, anunta noi orientari liberale, destinate sa scoata tata dintr-un dezastru economic si din razboiul civil.

In paralel incearca o apropiere de tarile poccidentale, dupa ce reia relatiile diplomatice cu Israelul.

Presedintele Mugabe, un vechi prieten si aliat, ii acorda azil politic in 1991 si refusza sa-l extradeze in Etiopia. Mengistu scapa dintr-o tentativa de asasinat in 1996, la Harare.

Conform unor analisti politici, peste 150.000 de oameni au fost ucisi din ordinul lui Mengistu. Bilantul real al victimelor nu este insa cunoscut.