O reclama la ketchup (sau era bulion?) spune ca „rosiile se simt implinite numai in viata de apoi“. Oricit de mare pare coincidenta, nu e reclama la proiectul extragerii de aur de la Rosia Montana de catre Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Oricum, daca RMGC isi va face treaba, si Rosia asta (Montana) va ajunge ketchup.

Insa va iesi si bulion: un bulion la ala, alt bulion la alalalt, si tot asa, pina cind toti cei ce-au contribuit la reusita zdrobirii Rosiei isi vor incasa bulioanele de euroi. Pina cind oamenii cu pricina isi vor incasa roadele binemeritatei lor munci, sa vedem cine ar putea fi ei, cu ce se ocupa acum si de ce.

Rosia Montana si cei trei pitici

In acest moment, pentru ca nu e castravete, Rosia nu contine 98% apa, ca in sceneta lui Florin Piersic. Ci ea (adica RMGC) contine asa: 80% Gabriel Resources Limited (off-shore din Channel Islands, Marea Britanie), 19,3% Minvest SA Deva si cite 0,22% fiecare din firmele Foricon SA Deva, Comat Trading SA Bistrita si Cartel Bau SA Cluj.

Asocierea dintre Gabriel Resources si Minvest SA Deva (Compania Nationala a Cuprului, Aurului, Fierului) este complet normala, intrucit, in 1995, Minvest SA (la vremea aceea Regia Autonoma a Cuprului) semna cu Timis un contract pentru „prelucrarea sterilelor cu continut de metale pretioase din iazuri de decantare vechi in amestec cu minereu auro-argintifer la Rosia Montana si Gurabarza

Brad“. Ceva mai greu de inteles este de ce ar coopta o societate ca RMGC niste pitici ca Foricon, Comat Trading si Cartel Bau. Care, in ciuda procentelor lor mici, ar avea de incasat sume importante dintr-o afacere care are la capat 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Oricit de Lefterie ai fi, Cascaval se gaseste

In baubaul care este RMGC, Cartel Bau SA are rolul unui pion mic, negru, care trebuie sa ajunga pe ultima linie a tablei de joc si, deci, sa recupereze o piesa mai importanta. Cum ar fi un cal. Fie el si troian. Sa o luam careu cu careu, deci. La Cartel Bau SA, unul dintre principalele personaje (actionar, administrator, boss si tartor) este Adrian Cascaval.

Nume predestinat, veti spune, si nu veti gresi foarte mult. Pentru ca, daca e ceva de care sa nu se plinga omul in viata asta, ala e tocmai cascavalul. Care este. Daca nu din Cartel Bau, atunci din oricare din cele jde firme pe care omul le detine direct sau prin diverse asocieri. Una dintre aceste asocieri ne intereseaza pe noi aici, si anume Expo Con SA.

Dizolvata in momentul in care scriem noi aceste rinduri, Expo Con SA a avut marele merit ca i-a pus laolalta pe Cascaval cu Lefterie Naum, un aroman de-al nostru, de treaba, nascut in Bulgaria. Prin firma sa proprie, Consalt SA (dar si prin Naum Consalt Software SRL), Naum s-a asociat atit cu Cascaval, cit si cu ceva fonduri publice nesupravegheate.

Sa luam un aperitiv. Ce ati zice de un Bittner?

Pe de alta parte, Lefterie Naum are o relatie foarte buna cu Dan Radu Zatreanu. Nu stiti cine e Dan Radu Zatreanu. El e calul din pasajul anterior. Dumnealui, cu acest nume sonor, este de profesie inginer si unul dintre personajele de baza din firma Sitraco (pentru bucuresteni e simplu de inteles, doar multi isi dau ca punct de reper pentru intilniri „gemenii Sitraco“).

Prin Sitraco (care are ca actionar majoritar un off-shore din Cipru), dar mai ales prin Sitraco Conimpex SRL (unde Zatreanu e actionar direct), omul nostru e si putin asociat cu Alex Bittner (il mai tineti minte pe Nastase, la televizor, cum spunea: „sigur, Alex e prietenul meu“? Da, chiar Bittner ala e, cel de i-a dat matusii Tamara 400.000 de coco pentru bijuteriile care au stat la

baza milionului nefast din declaratia de avere a fostului premier). Bon, acum sa nu ne intelegeti gresit: Bittner e atit de pesedist cit ii foloseste, insa poate fi la fel de pedist daca asta ii aduce ceva. {i daca nu ne credeti pe noi, intrebati-i pe prietenii lui de la Euroconstruct Trading ’98 ce le-a adus PD-ul.

In fine, sa nu o mai lungim, Zatreanu (ca de la el am plecat) este consilier in Primaria Capitalei, fix din partea PD, si unul dintre fostii consilieri de incredere ai primarului Basescu. Apucaturile lui Zatreanu sint neortodoxe, dar perfect profitabile: omul este specialist in a face rost de contracte ale Primariei cu firme pe care tot el le administreaza.

Abonatul la aur se afla bine infipt in Aria de acoperire

Al doilea pion din Rosia Montana Gold Corporation, tot cu putin peste 0,22% din actiuni, este Foricon SA Deva. Nu o sa va plictisim cu ce face firma asta, ce contracte mai are si cu cine.

In schimb, merita sa stiti ca persoana asta juridica are interese cit se poate de la vedere la o alta persoana, tot juridica (nu va ginditi la prostii, subiectul e grav), care se cheama Aria Transilvania Arieseni SA (ATA). Mai clar spus, Foricon detine multe actiuni la Aria asta. Iar Aria Transilvania Arieseni SA se ocupa si de turism, chipurile.

De fapt, este un paravan simpatic al RMGC, care isi vede interesele proprii prin Aria. Mai exact, ATA ar trebui sa se ocupe de programe turistice exact in zona in care RMGC vrea sa arda muntii cu steril ca sa scoata aur. Deci, v-ati prins, asta ar demonstra tuturor cit de inofensiv este, in ceea ce priveste mediul, proiectul RMGC.

Deocamdata, insa, nu acest paravan ne intereseaza pe noi, ci unul dintre oamenii care au primit si ei actiuni la Aria Transilvania Arieseni SA.

Cascaval am gustat, Bittner a fost, parca ar merge o Hava la desert

Personajul de care vorbeam la finalul paragrafului precedent se numeste Tamas Szora Attila. Dumnealui are calitatea minunata de actionar al Ariei Transilvania Arieseni SA. In acelasi timp, Tamas detine si alte firme, dintre care cea mai importanta pentru el este Atta Consulting SRL.

Localizata (ca si ungurul) in Alba Iulia, firma lui Tamas se ocupa de audit contabil, dar si de intocmirea de proiecte de finantare SAPARD, Phare si alte asemenea. Cu aceasta ocazie, Atta Consulting a cistigat cam tot ce era de cistigat in materie de intocmit proiecte europene pe la Alba si imprejurimi. Mai mult decit atit, Tamas Szora Attila este colaborator apropiat al Primariei Alba Iulia.

Mai exact, autoritatea suprema din Alba a pus la cale, in parteneriat cu Atta Consulting SRL, un incubator de afaceri. La caldura caruia, evident, conturile ungurului vor creste intr-un an cit pentru altii in enspe. Sa mai mentionam ca toate astea nu s-ar fi intimplat daca Primaria Alba Iulia nu ar fi avut in fruntea ei un pedist de nadejde, pe Mircea Hava.

Avem si vestigii: Dorinosaurus Bancorex

Poate va intrebati de ce e important pentru Tamas Szora Attila din Alba Iulia ca s-a asociat tocmai cu Primaria, condusa de pedistul Hava. Dintr-un motiv de ierarhie pedista, am spune. Sa detaliem: oricit de primar ar fi Mircea Hava si oricite mandate ar stringe el la Alba, importanta sa in PD nu va fi niciodata mai mare decit cea a lui Dorin Iacob.

Da, da, chiar el, adica omul care s-a varsat, odata cu Partidul National Roman al lui Magureanu, direct in PD, la sfirsitul lui ’99. Din acel moment, nimic nu a mai fost la fel pentru Basescu.

Pentru ca Iacob i-a devenit carator de geanta, de bani in conturi (ale lui si ale partidului, se intelege, chiar daca pentru asta a trebuit sa se alieze cu pesedisti sustinuti puternic de alde Mitrea), de imagine (o vreme a fost director de poza al partidului) si chiar de strategie (doar a fost si secretar general). Ei bine, tocmai acest Dorin Iacob a trecut si pe la Alba.

Nu el personal, ci numai firma lui, Bel Ami SA, cea care a dat teapa de peste un milion de dolari la Bancorex. Ei bine, inca o data, la firma Bel Ami de care vorbim este asociat si ungurul nostru Tamas Szora Attila. Or, se stie, nu devalizezi Bancorex-ul cu necunoscuti, ci cu apropiati.

Am calculat numai aurul. Ramine asa sau punem si argintul?

Am adus, asadar, pina acum doi pioni foarte aproape de ultima linie a tablei de joc. Unul este Cartel Bau SA din Cluj, celalalt este Foricon SA din Deva. Undeva in preajma lor (sau, ma rog, daca preferati, deasupra) sta ditamai Rosia Montana Gold Corporation. Care are in plan asa: scoaterea a 300 de tone de aur din munti.

Sa calculam: o tona de aur inseamna o mie de kile, deci un milion de grame. Un gram de aur, cotat BNR, este 50 RON. Ceea ce inseamna ca o tona de aur face 50 de milioane de RON, adica vreo 14 milioane de euro. Dar stiti ce inseamna 300 de tone de aur? Toate tonele astea fac 4,2 miliarde de euro.

Pentru toate astea, RMGC a depus un proiect de mediu la Ministerul Mediului, condus de pedista Sulfina Barbu. Cit a putut face pe plan local pedistul Vasile Todea, seful Agentiei de Protectie a Mediului, a facut. A dat aprobarile de care era nevoie. Acum, mingea este in terenul Sulfinei.

Care, deocamdata, e la incalzire, pentru ca trebuie sa joace impecabil si in nici un caz nu are voie cu lufturi.

Steril? Sau sulf de la Sulfina?

Asa, de final, sa vedem cine o consiliaza pe Sulfina la vestiar si cu cine se antreneaza. Pai, nu v-ati prins deja? Sa ne amintim: pe de o parte, prin pionul Cartel Bau SA, RMGC poate sa-l activeze pe tabla de joc pe pedistul afacerist si consilier al lui Videanu care raspunde la numele Dan Radu Zatreanu.

Omul este hirsit in lupte de gherila cu Basescu si acum este in preajma urmasului marinarului. Al doilea pion, adica Foricon SA, poate oricind sa-i cedeze locul pe tabla de joc lui Dorin Iacob, omul care nu stie ce stie mai bine: sa faca afaceri cu banii statului sau sa faca afaceri cu fostii oameni ai statului (ne referim la cei de incredere, din Secu).

Dar care stie sigur ca locul lui in PD este de nezdruncinat. In ambele cazuri, atit in cel al lui Zatreanu, cit si in cel al lui Iacob, hahaitul lui Basescu se aude linistitor de undeva de deasupra. Intre ei, undeva, la sedintele de partid, sta Sulfina Barbu, femeia de la Mediu care are proiectul de macar patru miliarde de euro in pixul cu care semneaza autorizarea.

catalin.prisacariu@catavencu.ro