Conditii de restrictie pentru muncitorii straini, teama de emigranti - toate acestea sunt false probleme. Un nou raport al Bancii Mondiale arata ca migratia poate fi benefica atat pentru tarile care trimit, cat si pentru cele care primesc migranti.

Informatia pe scurt:

*** Conform raportului „Migratia si transferurile de bani: Europa de Est si fosta Uniune Sovietica”, migratia in si din economiile in tranzitie din Europa si Asia Centrala a fost mare si probabil va continua sa creasca

*** Germania si Franta sunt singurele natiuni vest-europene aflate in topul primelor zece tari primitoare de migranti.

*** Raportul arata ca pentru a garanta ca migratia este avantajoasa, tarile si-ar putea coordona mai indeaproape politicile, astfel incat oferta de forta de munca migratoare sa poata face fata cererii

*** Fiecare dintre cei trei actori ai migratiei ar putea avea de castigat. Atat migrantul cat cele doua tari: de provenienta si de destinatie.

Conform cercetarii „Migratia si transferurile de bani: Europa de Est si fosta Uniune Sovietica”, migratia in si din economiile in tranzitie din Europa si Asia Centrala a fost mare si probabil va continua sa creasca pe masura ce rata natalitatii

S-a scris mult despre faptul ca migratia spre Europa Occidentala a crescut semnificativ pe parcursul ultimilor 15 ani, aceasta primind 42% din migrantii provenind din Europa Centrala si de Est, precum si numarul in crestere de migranti din fosta Uniune Sovietica.

Insa Raportul Bancii Mondiale scoate la faptul ca, la nivel global, Germania si Franta sunt singurele natiuni vest-europene aflate in topul primelor zece tari primitoare de migranti. Acest clasament pozitioneaza Stalele Unite ale Americii pe primul loc, urmata de Rusia, Germania, Ucraina, Franta, India si Arabia Saudita.

Pe ultimele trei locuri din topul tarilor destinatie pentru emigranti se afla Australia, Kazahtan si Polonia.

„Rusia atrage migranti din celelalte state ale fostei Uniuni Sovietice, cu precadere din Caucaz si Asia Centrala, iar muncitorii mai saraci din Asia Centrala migreaza catre Kazahstan, tara bogata in resurse. Ucraina si Polonia servesc ca puncte de tranzit pentru migranti in drumul lor spre Europa Occidentala”, arata raportul.

Premise pentru a pleda in favoarea migratiei

Raportul arata ca pentru a garanta ca migratia este avantajoasa atat pentru tarile furnizoare cat si pentru cele de destinatie si pentru migrantii insisi, tarile si-ar putea coordona mai indeaproape politicile, astfel incat oferta de forta de munca migratoare sa poata face fata cererii, prin intermediul unor mecanisme legale care respecta drepturile migrantilor si sunt acceptabile din punct de vedere politic si social pentru tarile de destinatie ale migrantilor.

Bryce Quillin, economist al Bancii Mondiale si coautor al raportului, a declarat ca “Acordurile bilaterale existente pot fi imbunatatite astfel incat sa faciliteze migratia in regiune printr-o o adaptare a ofertei de forta de munca la cerere, prin intermediul stimulentelor economice”.

Pentru moment, sustin economistii de la Banca Mondiala, nu exista solutii gata pregatite pentru o politica de migratie efectiva insa una dintre posibilele cai de urmat ar putea fi aceea de a combina migratia pe termen scurt cu stimulente pentru revenirea in tara de origine sau pentru migratie circulara.

Aceasta din urma le-ar putea permite migrantilor sa petreaca perioade scurte in strainatate fara sa mareasca numarul migrantilor permanenti.

“Abordari noi, precum migratia circulara si utilizarea stimulentelor economice, ar putea intari acordurile bilaterale. Daca aceste abordari vor functiona, ele vor aduce un “beneficiu trilateral” pentru migranti, pentru tarile de origine si cele de destinatie ale acestora”, sustine Willem van Eeghen, economist principal al Bancii Mondiale.

Beneficiile migratiei

Banca mondiala arata si cateva avantaje pe care migratia le aduce: „Tarile de destinatie ar putea sa-si acopere lipsa fortei de munca, sa-si sporeasca veniturile si sa reduca tensiunile sociale generate de migratia ilegala si scapata de sub control, iar tarile furnizoare de migranti ar acumula capital uman care altfel ar putea fi pierdut”.

Un alt beneficiu ar fi acela ca migrantii ar putea sa-si sporeasca veniturile, sa castige capital uman si sa faca economii financiare, sa mentina legaturile cu familiile, sa plateasca taxe reduse pentru transferuri de bani si sa creeze legaturi comerciale/de investitii intre state.