Romanii pot munci in orice tara din Uniunea Europeana si din Spatiul Economic European numai daca diplomele lor sunt recunoscute. Sistemul General al UE face sau nu recunoasterea, fiecare stat putand decide daca o calificare nereglementata este valida pe teritoriul sau.

O categorie aparte o reprezinta medicii si arhitectii, care pot candida pentru un job in UE fara prea mari batai de cap: diplomele lor sunt recunoscute pe baza unor certificate de conformitate.

Astfel, pentru cei care au terminat facultatea in Romania, dar vor sa plece la munca in afara sunt recunoscute in UE, automat, urmatoarele profesii: medici, medici-dentisti, farmacisti, veterinari, asistenti-medicali, moase, arhitecti.

Absolventii din aceste domenii care vor sa profeseze in alt stat membru al UE trebuie sa se adreseze, in functie de profesie, fie Ministerului Sanatatii - Serviciului de Recunoastere a Calificarilor Profesionale, fie Colegiului Arhitectilor, fie Colegiului Medicilor Veterinari.

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) elibereaza, din 15 ianuarie, acte de studii medicale pentru medicii, asistentele sau farmacistii. Numai in prima zi s-au depus deja 60 de cereri, multe dintre ele de la cadre medicale care muncesc deja in spatiul comunitar.

"Cei plecati spera ca, dupa aderarea Romaniei la UE, datorita acestor certificate, li se va schimba statutul acolo unde muncesc", afirma secretarul de stat responsabil cu Integrarea din MSP, Vlad Iliescu.

Stagii si teste suplimentare

Pentru celelalte profesii, cand recunoasterea totala nu este posibila, se impun masuri compensatorii, cum ar fi efectuarea unui stagiu sau sustinerea unui test de aptitudini.

"In plus, absolventii facultatilor romanesti care vor sa profeseze in noul spatiu european trebuie sa stie ca nu le este necesara doar bucata de carton primita la terminarea studiilor. Lor li se cer si o multitudine de competente - deprinse pe perioada studiilor sau in timpul liber", atrage atentia Dan Constantinescu, director in Ministerul Educatiei si Cercetarii.

MEDIC IN UE

Ministerul Sanatatii elibereaza actele

Nu toate specializarile medicale din Romania sunt "echivalate" in tarile UE, insa in jur de 80a dintre ele beneficiaza de recunoastere in spatiul comunitar.

"Nu exista o procedura unitara de formare in toate tarile UE in specializari precum oncologie, diabet, neurologie infantila. Asa ca medicii care au aceste specializari in Romania trebuie sa mai dea niste diferente daca merg sa munceasca in statele membre", completeaza secretarul de stat in MSP, Vlad Iliescu.

Certificatele eliberate de MSP atesta formarea in profesiile de medic, asistent medical generalist sau moasa. Conditiile exacte in care se elibereaza aceste acte sunt afisate pe site-ul Ministerului Sanatatii (www.ms.ro).

Cererile pentru eliberarea certificatelor se pot depune la Registratura MSP, de luni pana vineri, sau se pot trimite prin posta, pe adresa: Ministerul Sanatatii Publice, str. Cristian Popisteanu, nr. 1-3, sector 1, cod 010024, Bucuresti. (Geta Roman)

Integral in Evenimentul Zilei