La poarta la PSD au reaparut cersetorii. Semn bun! Mamaia in carucior care a vegheat poarta din Kiseleff toata sambata este dovada vie ca inca se mai poate castiga si cu PSD-ul.

De cateva zile, la PSD au reaparut si cersetorii cu staif: cei cu limuzine de lux, incolonate pe tot bulevardul, pana dincolo de Hotel Triumf. Triumful suprem al partidului - coada de masini PSD intinsa pana la Arcul de Triumf! Asa era pe vremuri, sub Adrian Nastase, dar timpurile noi promit o intoarcere la timpurile de aur.

Pentru prima oara dupa pierderea alegerilor, la PSD se simte victoria. Au simtit-o deja toti cei cu nas fin, care s-au inghesuit sa parcheze cat mai aproape de B-01-PSD, Audiul A6 al lui Mircea Geoana.

La usa, spui parola - guvernare! Apoi intri in sala de sedinte, unde noua conducere a tapetat peretii vechi ai palatului cu plasme si LCD-uri. Bani multi cand nu ai nici cu ce-ti plati gazele, dar merita! Trebuie sa fii pregatit: in orice secunda, ingerul planturos al lui Traian Basescu se poate intrupa din pixeli pentru a intoarce scena cu dosul in sus.

In Kiseleff, au inceput sa se plimbe pe holuri si premierii din dos. Mircea Geoana, primul dintre ei, isi da importanta si face mici arogante, asa cum a vazut el pe vremuri. Mai modest, "numarul doi in stat", Nicolae Vacaroiu, s-ar sacrifica pentru putere, desi nu este "ahtiat" dupa ea.

Ion Iliescu se gandeste ca poate acum i se va implini, in sfarsit, guvernul de uniune nationala, in timp ce Viorel Hrebenciuc, mai pragmatic, imparte ministere. Si chiar daca pesedistii mai confunda fictiunea cu realitatea - ce schimbare fundamentala de tonus la acest partid care, acum o luna, nu era un organism, ci o banca de organe in descompunere!

Aburul puterii este acum liantul cel mai puternic pentru PSD. Este marele castigator al scandalului biletelelor. Pentru prima oara in ultimii doi ani, se comporta ca un adevarat partid de opozitie care vrea sa ajunga la putere. Cererea de suspendare a lui Traian Basescu si denuntul la DNA sunt masuri corecte: partidul are nevoie sa dea un semn de viata membrilor si simpatizantilor sai.

Nimeni in PSD nu-si face iluzia ca Traian Basescu va fi suspendat sau ca procurorii vor putea dovedi vreun trafic de influenta. Dar aducerea presedintelui in Parlament "pentru explicatii" ar fi un succes extraordinar care va resuscita un PSD muribund.

Dupa mult timp, PSD se afla pe o pozitie ofensiva si, fapt de neinchipuit acum cateva luni, vorbeste de mafiile si oligarhiile puterii de pe pozitia unei instante morale. Un mesaj care-i va face sa scoata capul pe foarte multi pesedisti camuflati in marea masa a "nehotaratilor" si un succes care se va cuantifica in sondajele de peste o luna-doua. Dintr-un partid bleg, PSD a devenit, iata, surprinzator de viril.

Sa fie vigoarea ambitiosilor Ponta sau Corlatean? Sa fie tehnica batranilor Iliescu sau Iorgovan? Sau pozitia batoasa a lui Rus? Toate la un loc n-ar fi fost indeajuns fara contributia neprecupetita a lui Traian Basescu, un presedinte care, asa cum ii cere si Constitutia, reuseste sa readuca scena politica la un chibzuit echilibru: scandalul biletelelor ii ridiculizeaza pe liberali si democrati

si ii revigoreaza pe pesedisti. De aceea, printre doua tamaieri pe la DNA, pesedistii pot sa-i multumeasca presedintelui pentru gandul sau cel intelept si pentru mesagera sa cea balaie: Traian Basescu i-a omorat, Traian Basescu o sa-i faca din nou ce au fost.