In perioada 24-28 ianuarie va avea loc Forumul Economic Mondial, in orasul Davos din Elvetia. Reuniunea din acest an va strange laolata peste 2400 de personalitati din mediul politic si academic, dar si membrii ai societatii civile si media. Infiintat in 1971, Forumul Economic de la Davos dezbate probleme legate de geo-politica, economie, tehnologie si societate.

Capul de afis al reuniunii de anul acesta il va ocupa problema schimbarii sferelor de putere mondiala- “The Shifting Power Equation”.

Pe parcursul celor cinci zile de discutii, la Davos vor participa peste 2400 de invitati din 90 de tari, printre care 24 de sefi de stat sau prim-ministrii, 85 de ministri, precum si lideri religiosi, patroni de presa si sefi de organizatii non-guvernamentale.

Aproximativ 50% dintre participanti sunt oameni de afaceri de top si reprezentanti a peste o mie de comapnii exponentiale in diverse domenii.

Intr-o conferinta sustinuta pe 17 ianuarie, “parintele” forumului, Klaus Schwab, a declarat ca lumea devine pe zi ce trece “tot mai schizofrenica”.

“Ne confruntam cu o lume care pe zi ce trece devine tot mai schizofrenica. Lumea in care traim se schimba extrem de rapid si puterea e influentata geo-politic. Puterea, banii si buna-starea se impart in moduri tot mai complicate, ducand la niste realitati care sunt din ce in ce mai greu de inteles, transformand lumea intr-un loc strain.”, a spus Schwab

Klaus Schwab-un geniu economic

Schwab este un businessman si filantrop din Elvetia, cunoscut indeosebi datorita intiativei sale din 1971 in urma careia s-a nascut Forumul Economic Mondial.

Acesta detine un doctorat in economie, absolvit "summa cum laude" la Universitatea din Freiburg, un doctorat in inginerie la Institutul Federal Elvetian pentru Tehnologie, un master in administratie publica absolvit la Universitatea Harvard.

A mai primit de asemenea sase doctorate onorifice, cel mai recent fiind cel acordat de catre London School of Economics.

Schwab a fost professor la Universitatea din Geneva intre anii 1972-2002. Incepnad cu anul 1979, Klaus Schwab publica anual un studiu intitulat Raportul competitivitatii globale.