O delegatie a Comisiei Europene va cerceta, saptamana viitoare, modul in care autoritatile romane au actionat pentru a controla gripa aviara. Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara (ANSVSA) a anuntat ca oficialii europeni vor vizita atat institutiile oficiale, cat si fermele si abatoarele de pasari, dar si centrele locale din foste focare de gripa aviara.

"Expertii europeni urmaresc doua obiective: actualizarea informatiilor privind evolutia gripei aviare si a bolii de Newcastle in Romania si evaluarea masurilor intreprinse de catre autoritatile competente pentru controlul acestor boli, in concordanta cu legislatia nationala si cea comunitara", au precizat reprezentantii ANSVSA.

Vizita specialistilor FVO (Food and Veterinary Office) va avea loc in perioada 5-9 februarie 2007.

Printre locatiile din care isi vor culege oficialii europeni datele sunt Centrul National de lupta impotriva bolilor la animale, unul sau mai multe centre locale situate in judetele considerate zone de risc (riverane Deltei Dunarii si Marii Negre) si Laboratorul National de Referinta.

Fermele si abatoarele de pasari vor fi inspectate pentru a se verifica atat modul de livrare al pasarilor domestice vii, cat si trasabilitatea acestora.