Biroul de presa al Guvernului a anuntat ca premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ministrului de Externe sa-si prezinte demisia, in urma situatiei create de retinerea celor doi muncitori romani in Irak. Potrivit comunicatului de presa, Ungureanu ar fi acceptat, asumandu-si faptul ca Ministerul de Externe a procedat gresit in acest caz.

"Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a avut astazi o discutie cu ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, in cadrul careia i-a solicitat sa-si dea demisia, pentru ca nu a informat Guvernul si pe seful Executivului in legatura cu retinerea celor doi cetateni romani in Irak.

Ministrul de Externe a fost de acord, asumandu-si faptul ca MAE a procedat gresit" - scrie in documentul remis mass-media.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Corina Vintan, a anuntat in mass-media ca Razvan Ungureanu se afla in concediu, la Viena, si nu va demisiona pana nu-si va expune punctul sau de vedere privind situatia romanilor din Irak.

Primele justificari

Vineri seara, Ministerul de Externe a dat pentru prima oara explicatii cu privire la motivul pentru care Executivul nu a fost informat cu privire la cei doi romani retinuti in Irak.

"In primul rand, avand in vedere riscul ca faptele celor doi cetateni sa fie interpretate ca actiuni potential ostile la adresa altor state, precum si faptul ca MAE nu are competente in gestionarea unei astfel de situatii, s-a decis informarea domnului Traian Basescu, presedintele Romaniei si presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii", susptin reprezentantii ministerului.

Precizarile fac referire la faptul ca, prin ambasada Romaniei la Bagdad, s-au demarat procedurile pentru acordarea de asistenta consulara celor doi si pentru stabilirea unui dialog cu autoritatile militare.

"MAE a transmis prompt informatiile necesare pentru ca institutiile competente sa poata analiza eventualul caracter ostil al actiunii celor doi cetateni si s-a concentrat asupra protectiei consulare acordate celor doi cetateni si demersurilor diplomatice pentru clarificarea situatiei acestora", mai scrie in documentul ce reprezinta un raspuns la solicitarea premierului de a primi explicatii cu privire la motivul pentru care nu a fost informat.

"Din acest moment, cazul celor doi cetateni romani s-a incadrat in tipicul activitatii de rutina a MAE referitoare la protectia consulara acordata tuturor cetatenilor romani aflati in situatii deosebite in strainatate" - se incheie precizarile transmise de minister.

Liberalii cauta inlocuitor

Anuntul privind presupusa demisie a lui Ungureanu, desi primit cu bucurie, a precipitat actiunile liberalilor, majoritatea membrilor Biroului Politic fiind pregatita sa ceara doar luni demisia ministrului de Externe. O parte dintre liderii PNL se afla in acest moment la sediul Guvernului si se presupune ca discuta solutii pentru gasirea unui inlocuitor.

Acesta va trebui desemnat in cel mai scurt timp, avand in vedere ca presedintele Traian Basescu a afirmat, la demiterea lui Gheorghe Flutur, ca nu va mai semna nici un decret de revocare a unui ministru fara sa-i poata numi imediat succesorul.

Potrivit algoritmului politic din cadrul coalitiei, portofoliul de la Externe apartine liberalilor. Printre persoanele pe care liderii partidului le considera cele mai indreptatite sa ocupe postul sunt senatorii Teodor Melescanu, fost ministru de Externe, si Mihail Lupoi, vicepresedinte al Adunarii Parlamentare a NATO.

Ungureanu nu mai era iubit de PNL

Nu este pentru prima oara cand apar divergente intre conducerea PNL si Mihai Razvan Ungureanu. Acesta din urma a votat impotriva retragerii trupelor romane din Irak, in sedinta CSAT, desi propunerea fusese avansata de Calin Popescu Tariceanu si Teodor Atanasiu, pe atunci ministru al Apararii.

Alaturi de Ungureanu s-a aflat atunci si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si, din cauza ca acesta din urma este un apropiat al premierului, vocile care au cerut demisia ministrului de Externe au fost foarte firave.

La Congresul Extraodinar al PNL din ianuarie 2006, numele lui Ungureanu era dat ca sigur pentru portofoliul de presedinte responsabil cu afacerile europene, dar a fost invins de europarlamentarul Adrian Cioroianu, cu 743 de voturi la 486.

Liberalii prezenti la congres comentau ca cele dou posturi de vicepresedinti cu atributii pe plan extern, afaceri europene si respectiv relatii internationale, au fost create tocmai pentru ca unul sa fie ocupat de Mihai Razvan Ungureanu, pentru a-l motiva sa nu se alature lui Theodor Stolojan.

Cine sunt posibilii succesori

Teodor Melescanu a fost ministru de Externe in Cabinetul Vacaroiu, pe vremea cand era membru al partidului lui Ion Iliescu. A parasit PDSR in 1997 si a fondat ApR (Alianta pentru Romania). In ianuarie 2002, ApR a fucionat cu PNL, dupa o colaborare de un an si jumatate, in timp ce presedinte al liberalilor era Valeriu Stoica.

Pana la primul mandat parlamentar, 1996-2000, Melescanu a avut o cariera exclusiv diplomatica. A absolvit Facultatea de Drept in 1964 si a facut cursuri post-universitare de relatii internationale pana in 1966, fiind apoi angajat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Si-a continuat studiile la Facultatea de Stiinte Economice si Sociale a Universitatii din Geneva si Institutul International de Inalte Studii Internationale din Geneva, luandu-si doctoratul in stiinte politice/drept international in 1973, tot la Universitatea de la Geneva.

Ultima functie detinuta inainte de 1989 a fost de prim secretar in MAE, Departamentul de Securitate Internationala si Dezarmare, pe care a ocupat-o din 1985. In 1990-1991 a fost subsecretar si apoi secretar de stat in MAE.

Mihail Lupoi este membru PNL de mai putin de doi ani, el fiind unul din adeptii lui Corneliu Vadim Tudor pana in februarie 2005. Dupa trei luni de “independenta”, Lupoi a semnat in mai 2005 adeziunea la PNL.

Este absolvent al Institutului de Arhitectura "Ion Mincu" si al Colegiului National de Aparare. Potrivit propriilor declaratii este ofiter tancuri si auto si arhitect. Fost ofiter in cadrul Ministerului Apararii Nationale pana in 1990, cand a fost trecut in rezerva. In acelasi an a detinut portofoliul de ministru al Turismului.

A devenit cunoscut inca din primele zile ale revolutiei, fiind personajul care a rostit pentru prima data sintagma “Armata e cu noi”. A plecat in Elvetia, pentru cativa ani, iar la revenirea in tara s-a alaturat partidului lui Corneliu Vadim Tudor.

Lupoi a facut parte din delegatia romana care s-a deplasat in 2001 in Irak si a fost suspectata ca a cumparat petrol, activitate aflata in acea vreme sub embargou.