Cazare de patru stele, trei mese pe zi si protectie 24 de ore din 24.

Toate acestea pentru cei care furnizeaza informatii importante impotriva politistilor corupti. Camere si apartamente complet utilate pentru martorii care ofera informatii importante in anchete impotriva politistilor corupti, sali de ancheta si birouri desprinse parca din filmele politiste americane.

Asa poate fi descris, in cateva cuvinte, noul sediu al Directiei Generale Anticoruptie, situat pe Soseaua Oltenitei, in sectorul 4 al Capitalei. O investitie de aproximativ 3.000.000 de euro, suportata din bugetul Ministerului Administratiei si Internelor.

"Investitia este justificata de necesitatea de a oferi cetatenilor un serviciu de calitate si la standarde europene", sustin reprezentantii institutiei.

Cazare de patru stele si protectie permanenta

Cladirea in care functioneaza Directia Generala Anticoruptie contrasteaza cu toate celelalte constructii din zona, dar si cu sediile sectiilor de politie din Bucuresti si din tara.

O "fortareata" moderna - dotata cu zeci de camere video de supraveghere - in care accesul se face numai in baza unei cartele electronice. "Nici ofiterii care lucreaza aici nu se pot plimba dupa bunul plac in toata cladirea.

Fiecare dintre ei primeste cartele cu ajutorul carora pot intra numai in sectoarele in care lucreaza, la sala de mese sau la sala de sport", explica seful DGA, Marian Santion. Intr-un alt corp al cladirii, la ultimul etaj si la mansarda, au fost amenajate opt camere si doua apartamente demne de un hotel de patru stele.

"Aici vor fi gazduiti martorii care ofera informatii importante in anchete pe care noi le avem in lucru sau chiar ofiteri care au nevoie de protectie in timpul cercetarilor pe care le fac intr-un dosar. Isi pot aduce aici si familiile. Astfel, este mult mai simplu sa le oferi protectie", adauga un ofiter al Directiei.

Martorii nu au nevoie sa paraseasca cladirea. Pot manca la cantina de la parter sau isi pot gati singuri in bucataria apartamentului in care sunt cazati.

"Nu este vorba, neaparat, despre martori inclusi in programul derulat de Oficiul pentru Protectia Martorilor. Sunt persoane care ar putea fi puse in pericol, in perioada cercetarilor, din cauza informatiilor pe care le furnizeaza. Sau, pur si simplu, persoane care vin din tara ca sa "toarne" vreun politist corupt si despre care nu ar fi bine sa se afle ca au venit in Bucuresti.

Este mult mai riscant sa cazezi un astfel de martor la un hotel", adauga ofiterul.

Pana acum, anchetatorii DGA nu au avut astfel de cazuri. Au fost insa ofiteri care au avut nevoie de protectie.

"Anul trecut, un politist de la DGA-Oradea, care a lucrat intr-o ancheta in urma careia 30 de politisti de frontiera din Satu-Mare au fost trimisi in judecata pentru coruptie, a cerut protectie, dupa ce a fost amenintat cu moartea de o gasca de indivizi platiti de cei pe care i-a deranjat. De fapt, in Romania este foarte greu sa protejezi un astfel de om.

Odata ce audiaza "infractorii", mai ales cand acestia sunt politisti, ii va fi greu sa se ascunda", spun anchetatorii.

Integral in Evenimentul Zilei