Intr-un interviu acordat ieri unui cotidian central, dl. Calin Popescu Tariceanu face o declaratie de maxim interes. Domnia sa apreciaza ca: "Daca PD se transforma in adversarul PNL, atunci nu poate fi gandita o formula de guvernare care sa excluda PSD.

Iar cooptarea PSD la guvernare este raul cel mai mic." Fara sa clarifice pana la capat care ar fi elementele care l-ar putea face sa identifice PD ca pe un adversar al PNL, felul in care premierul vede depasirea impasului apare intr-o claritate ce nu comporta nici o umbra: eliminarea ministrilor PD din Guvern si atribuirea locurilor vacante PSD.

Sigur ca, fara sa fi fost si ei deocamdata nominalizati, data fiind insa armonioasa colaborare intre PNL si cu PC si PRM in demersurile ce urmaresc suspendarea presedintelui Basescu, invitarea acestora intr-o viitoare coalitie guvernamentala nu pare lipsita de sorti de izbanda. Si astfel putem, in sfarsit, intelege care era viziunea politica a dlui.

Tariceanu cand, in urma cu putina vreme, surprindea o lumea intreaga prin disponibilitatea de a tine un pariu ca va fi seful Executivului si in anul urmator.

E greu de contestat trainicia rationamentului presedintelui PNL si, in masura in care masina de vot a Parlamentului va functiona fara defectiuni, Romania are toate sansele sa-si faca debutul ca tara UE condusa de un Guvern sustinut de Patrulaterul Negru: PNL - PSD - PC - PRM.

Doua lucruri esentiale au ramas nelamurite in declaratia primului-ministru.

Primul: in numele cui vorbeste? Este un punct de vedere strict personal, iimpartasit, eventual, de cativa dintre colaboratorii lui cei mai apropiati sau, cum ar fi normal, este o optiune a partidului, care a fost adoptata in organele de conducere ale acestuia si care, din acest moment, devine inatacabila? Despre o decizie a PNL privind politica de aliante mass-media nu a suflat un cuvant si, cel

putin pana acum, cu exceptia dlui. Dinu Patriciu, nici un alt membru marcant al partidului, cu functie sau fara, nu si-a exprimat sustinerea pentru o coalitie cu PSD si restul lumii. O singura voce s-a facut auzita pana la inchiderea editiei, cea a presedintelui Camerei Deputatilor, unul dintre apropiatii de familie ai dlui.

Tariceanu, care a respins categoric ideea guvernarii alaturi de partidul dlui. Geoana.

E de asteptat ca venerabilii Sanda Tatarescu, Mircea Ionescu Quintus, Radu Campeanu, Neagu Djuvara, Dinu Zamfirescu si ceilalti martiri ai miscarii liberale, cu taria de caracter pe care au probat-o in atatea randuri, cand a fost sa apere onoarea neprihanita a liberalismului pur, sa-si spuna de graba punctul de vedere si o tara intreaga sa afle daca visul de aur al Bratenilor va fi, in sfarsit,

implinit, in ziua in care liberalii vor guverna intr-o ilustra companie, pe care Istoria o va consemna semnificativ ca Patrulaterul Negru.

Cel de al doilea lucru care a ramas nedeslusit in luarea de pozitie a dlui. Tariceanu tine de explicatiile pe care le va oferi electoratului PNL si al Aliantei DA la viitoarele alegeri, oricand vor avea ele loc.

Sigur, e greu de rezistat farmecului personal al presedintelui PNL si a unei garnituri in care stralucesc Ludovic Orban, Crin Antonescu, Norica Nicolai, Puiu Hasoti, Adrian Iorgulescu, Cristian David etc., etc.

Dar, dincolo de orice poveste cu iz inconfundabil electoral, oamenii vor cere sa inteleaga cum a fost posibil ca un partid care a ajuns la guvernare intr-o Alianta care a luptat pana in panzele albe impotriva PSD isi poate permite sa mai vina in fata oamenilor si sa le ceara votul, dupa ce au guvernat tocmai alaturi de cei pe care i-au infierat cu atata naduf.

Ma tem ca orice explicatie li se va da, oamenii nu vor raspunde decat cu fluieraturi si, din acel moment, soarta PNL de a impartasi destinul PNT-CD va fi cu adevarat pecetluita.

Pentru ca este o imensa si impardonabila prostie sa-ti imaginez ca disperarea cu care cineva se agata de putere, dispus la cele mai degradante compromisuri, poate fi convertita in "interes general", "agenda populatiei", "grija neostoita pentru binele public".

Un guvern PNL-PSD, cu sau fara alte accesorii, inseamna lovitura finala pe care dl. Calin Popescu Tariceanu ar da-o PNL. Numai membri onesti si cu adevarat loiali liberalismului mai pot salva acum partidul de tratamentul letal la care se incearca a fi supus.

Eu sunt dispus sa tin un pariu ca o vor face.