Cercetare realizata in perioada martie - iunie 2006, in cadrul proiectului “Transparenta Fondurilor Europene in Romania”. Campanie sustinuta de Open Society Institute prin Local Government Initiative.

Industrial Park Braila, investitie europeana de 7 milioane de euro, a ajuns subiectul unei cercetari penale la Departamentul National Anticoruptie Bucuresti, pentru deturnare de fonduri. Acesta este unul dintre cele mai substantiale proiecte in care Romania este obligata sa returneze banii europeni.

Organele de ancheta au reusit sa probeze ca proiectul a fost devalizat inca din start. O prima transa de bani, peste 6 miliarde de lei vechi, a intrat in conturile unor turci, urmare a directionarii chiar de catre firma contractanta, JV Alke- ILK Umut Turcia.

Mai mult, Autoritatea Contractanta, Ministerul Integrarii Europene, organizator al licitatiei internationale, a permis ca firma turceasca sa isi aleaga subcontractori, intre care si "Tracon" SRL, firma controlata de fostul prefect Mihai Manea. De mentionat ca inceputul si sfirsitul Parcului Industrial s-au consumat taman in vremea in care Manea era prefect.

Obiectivul a inghitit, pina in noiembrie anul trecut - cind ar fi trebuit incheiat proiectul - 3,9 milioane de euro. Doua au fost directiile care au transformat proiectul dintr-unul promitator intr- unul indoielnic. Inca din start investitia UE a fost deturnata.

Aproximativ 160 de mii de Euro au cotit-o din start catre buzunarele private ale unor turci, chiar pe sub nasurile beneficiarului, Primaria, si al ordonatorului de fonduri, Ministerul Integrarii Europene. Pretextul: consultanta.

In al doilea rand, lucrarile au stagnat chiar de anul trecut, iar putinele constructii ridicate acolo nu respectau intocmai proiectul initial, fiind, pe deasupra, si amplasate pe un teren nesigur, supus tasarii.

Somat de Uniunea Europeana sa dea acesti bani inapoi, Ministerul Integrarii a recunoscut ca a stiut ca terenul pe care se "asezau" banii UE era supus tasarii. Astfel ca fisurile aparute mai tarziu in cladirile ridicate erau ceva inevitabil.

Curios, acum, aflind ca UE cere Ministerului Integrarii sa-ii returneze cele 3,9 milioane de euro - bani inghititi, deja, de parc - primarul Constantin Sever Cibu se arata interesat de obiectiv afirmind: "Decit sa returneze banii UE, mai bine sa-i dea Primariei Braila si sa se aleaga cu ceva de pe urma lor".

In concluzie, MIE va returna banii europeni din fondurile publice, firmele si persoanele implicate se vor judeca la nesfarsit, iar Primaria Braila se alege cu o serie de fundatii si cladiri neterminate ridicate pe un teren imposibil.

Inceput cu un tun de 6 miliarde

Proiectul PHARE RO 0101.06 "Braila Industrial Park", in valoare totala de 5.942.442, 80 euro, din care 4.456.832,10 euro de la Comunitatea

Europeana si 1.485.610,70 euro din Fondul National a avut un inceput promitator.

A fost cistigat in baza unor documente false. Ofiterii de la Investigarea Fraudelor au documentat "activitatea infractionala comisa de Y. Alaettin, 31 de ani, cetatean turc, administrator al «Alke Ilk-Umut»

Istanbul - firma contractanta - Bogdan Marius reprezentant al «VNV

Fiscont» SRL Bucuresti - firma consultanta -, fostul

director general al «Tracon» SRL Braila - firma subcontractnata - si fostul director al Zonei Libere - firma beneficiara.

Practic toti cei implicati in proiect au fost adusi in fata DNA.

Oamenii legii au stabilit in cele din urma ca prin folosirea de documente fictive, actorii principali enumerati mai sus au solicitat si obtinut in cadrul proiectului finantat de Comunitatea Europeana, suma de 160.000 euro. In urma verificarilor efectuate s-a stabilit ca banii au fost transferati din contul firmei contractante in conturile particulare ale

unor persoane din Turcia, prin Garanti Bank Romania", se arata intr-un comunicat formulat de Politia braileana.

Cauza a fost instrumentata de Sectia Galati a PNA, iar de citeva saptamini, de cind Uniunea Europeana a cerut autoritatii contractante banii inapoi, cauza a fost declinata DNA Bucuresti.

Totodata, Oficiul de Lupta Antifrauda, de pe linga Delegatia Comisiei Europene, s-a sesizat iar intr-un final, dupa ce UE a mai investit 3,9 milioane de euro in Zona Libera, Ministrul Integrarii a fost somat sa dea banii inapoi.

Banii europeni cheltuiti romaneste

Se suspicioneaza ca hora devalizarii fondurilor este mult mai mare, cu bataie pina la centru.

De ce? Un semnal de alarma rezulta chiar din faptul ca Ministerul Integrarii, care a organizat licitatia internationala, a prevazut posibilitatea unor tasari a terenului unde urmau sa fie ridicate cladiri, dar a supervizeat continuarea lucrarilor, curios, cu principalul subcontractor, taman firma controlata de fostul prefect, Mihai Manea.

Potrivit unui comunicat trimis jurnalistilor nostri, Ministerul Integrarii Europene sustine ca un studiu geotehnic efectuat in perioada pregatirii proiectului tehnic a prevazut posibilitatea unor tasari de 60-80 mm.

Ba chiar: "In santier s-a urmarit evolutia tasarilor

cu ajutorul «martorilor» (reperi de tasare mobili) care au fost montati pe cladiri, constatindu-se tasari ale terenului care au depasit prevederile initiale. S-a efectuat o serie de investigatii pentru a stabili cauzele si pentru a constata care sint efectele asupra

proiectului. Proiectantul si inginerul au recomandat continuarea lucrarilor, sub stricta verificare a sigurantei pe santier si a evolutiei tasarilor".

Mult mai tirziu, cind tasarile au dus la aparitia unor "fisuri cu deschidere de 1-3 mm" la fundatia Depozitului nr. 2,

Inspectoratul de Statin Constructii (ISC) a solicitat oprirea imediata a lucrarilor.

In februarie 2005, potrivit Ministerului Integrarii, Inspectoratul de Statin Constructii a solicitat oprirea tuturor lucrarilor. S-a pornit, atunci, o expertiza tehnica care, finalizata in mai 2005, a prezentat solutii care nu se incadrau in bugetul proiectului.

Cu toate acestea, in august 2005, ISC a deblocat lucrarile, insa contractorul turc si-a anuntat, brusc, intentia de a rezilia contractul.

La data de 8 septembrie 2005, Ministerul Integrarii a organizat ointilnire cu consultantul, proiectantul si Delegatia Comisiei Europene, cu scopul de a identifica modul de continuare si finalizare a proiectului.

Cu acest prilej, consultantul "TPF Consulting" Bucuresti a prezentat conditiile contractorului turc, care subcontractase mare parte din lucrare constructorului "Tracon", care, la rindu-i, isi luase parteneri firmele "Primo" SRL, "Alpromt" SRL si "Pro Acva Instal" SRL, dupa cum ne-a comunicat, recent, Ministerul Integrarii.

Iata citeva dintre conditii: "1. Aplicarea de noi preturi unitare, cu mult mai mari decit cele initiale. 2. Plata despagubirilor pentru perioada de suspendare si extensie a lucrarilor. 3. Recunoasterea de catre MIE a faptului ca tasarile nu se datoreaza contractorului si modului de executare a lucrarilor. 4.

Renuntarea la clauza potrivit careia contractorul este responsabil de lucrarile efectuate de subcontractori (sic!- n.r.). 5. Extensia contractului pina in ianuarie 2006.

6. Micsorarea scopului proiectului prin renuntarea la executia a doua depozite din patru si a altor lucrari auxiliare".

MIE si Delegatia Comisiei Europene nu au acceptat nici una dintre conditiile respective.

Parc Industrial transformat in grup de depozite

Scopul proiectului era acela de a se construi in Zona Libera o cladire administrativa de 1900 mp, un pavilion expozitional de 1100 mp, patru depozite, a cite 4000 mp fiecare, pentru incubatoare de productie, facilitati de stocare, un centru logistic si sali de conferinte, plus facilitati de infrastructura.

Cele doua cladiri se aflain stadiul de realizare a finisarilor, iar cele patru depozite au doar fundatii, numai pentru unul fiind realizata si structura metalica. Teoretic, in acest loc, UE a investit 3,9 milioane de euro, pe care i-a cerut,in mod imperios, inapoi.

In acest context, MIE a dispus insa o evaluare, la centimetru, a lucrarilor efectuate, existind suspiciuni ca aici nu se regasesc 3,9 milioane de euro, incercind, totodata, sa plaseze investitia catre beneficiarul local.

Primarul Cibu completeaza: "Ni s-a predat arhiva Parcului Industrial, in ideea ca vom incerca sa preluam investitia de acolo. S-a decis ca Ministerul Integrarii sa dea banii inapoi Comisiei Europene, iar noi incercam sa preluam Parcul Industrial, cu ceea ce s-a facut pina acum.

Avem deja cereri pentru a inchiria spatiile respective, insa nu avem bani sa continuam noi lucrarea, nu avem asa ceva prevazut in buget (contextin care UE n-ar mai fi cerut banii inapoi - n.r.).

Nu stiu cine a subcontractat acolo, turcul a ales subcontractorii, iar contractorul a fost ales in urma unei licitatii internationale organizate de MIE. Noi avem solicitari pentru utilizarea halelor de acolo. Luna viitoare vom semna sau nu un astfel de contract, de preluare a investitiei,insa nu si de continuare a lucrarilor", ne-a declarat primarul Cibu.

Tot primarul se intreaba de ca trebuie MIE sa returneze banii europeni: "Decit sa returneze banii UE, mai bine sa-i dea Primariei

Braila si sa se aleaga cu ceva de pe urma lor".

Firmele implicate in proiect, conform Registrului Comertului:

• “JV Alke- Ilk Umut Turcia” are asociati persoane juridice din Turcia: "Alke Inmsaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi" SA, cu 60% din actiuni, si "Ilk Umut Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi" SA.

Administratorul firmei este Yenginer N. Alaettin, nascut in 1974.

• "Tracon" - cinci actionari, intre care, majoritar, cu 67%, cumnatul lui Manea, Petrisor Lucian Ninoiu, care este si administrator. In anii in care a fost constructor in proiectul Parcului Industrial, "Tracon" a inregistrat profituri nete mari, potrivit Ministerului Finantelor Publice: peste 24 de miliarde in 2002, peste 8 miliarde in 2003 si 14 miliarde in 2004.