Fondul Social al Gazelor ar putea fi functionabil in luna aprilie, a declarat Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, intr-un interviu pentru NewsIn. La acest fond, destinat intrajutorarii persoanelor care nu-si pot plati facturile la incalzire, vor participa voluntar companiile din sectorul energetic. Fondul s-ar putea intinde pe o perioada de trei ani.

Platile trimestriale, fond pe trei ani de zile

Potrivit ministrului, acordul dintre guvern si societatile din sectorul energetic, care va fi semnat in aprilie, ar putea prevedea plata unor contributii trimestriale, pe o perioada de trei ani. Vladescu a subliniat ca nu este vorba despre o taxa fixa impusa companiilor. Din acest motiv, se vor purta negocieri, iar firmele implicate vor fi atat cele de stat, cat si cele particulare.

Intentia acestui fond este ca statul sa asigure “incalzirea” persoanelor cu venituri reduse. Ministrul a adaugat ca exista deja acordul de principiu al tuturor companiilor de a contribui la acest fond de solidaritate.

Statul ar putea subventiona o cota din factura

Referitor la modalitatile de aplicare a acestor ajutoare, Vladescu a afirmat ca se prefera plata unor subventii catre cetatean si nu acordarea unor sume de bani centralelor. Dar aceasta subventie nu inseamna neaparat bani dati cetatenilor, ci plata unor parti din facturile la incalzire. “Poate i se va plati cetateanului o cota din factura”, a precizat ministrul Finantelor.

11 noiembrie al scumpirii gazelor naturale

Ideea acestui fond social a aparut in urma scumpirii gazelor naturale la 11 noiembrie 2006. Aceasta scumpire a scos din nou pe tapet problema privatizarii marilor companii de stat din sectorul energetic.

Tot in acea perioada, atat premierul Tariceanu, cat si presedintele Basescu, au concluzionat ca o modalitate de a atenua impactul scumpirii gazelor naturale, ar fi infiintarea unui fond social. OMV, prin Petrom, si-a anuntat deja intentia de a participa la acest fond.