Administratorii si directorii societatilor comerciale pe actiuni (SA) vor trebui sa renunte la calitatea de angajat al acestor firme, potrivit Legii 441/2006, intrata in vigoare la 1 decembrie 2006.

Modificarile aduse de aceasta noua lege stipuleaza ca administratorii si directorii de SA nu pot incheia contract de munca cu firma respectiva. Contractul de munca trebuie inlocuit cu un contract de mandat, potrivit art. 84 din Legea 441. Legea se aplica societatilor pe actiuni care sunt conduse de catre consiliul de administratie, SRL-urile neintrand sub incidenta acestui text.

Pe scurt, administratorii sau directorii care intra sub incidenta acestei legi nu vor mai avea contract de munca, ci vor avea contract de administrare sub forma de mandat.

Informatia pe scurt

  • Administratorii sau managerii societatilor pe actiuni nu mai pot fi angajati ai societatii in cauza. Nu li se vor mai face contracte de munca cu societatea respectiva, ci un contract de administrare, ce functioneaza dupa regulile mandatului
  • Prin acest contract de administrare nu se mai asigura managerului protectie sociala (ex.: pensie)
  • Angajatorul nu mai plateste taxele aferente salarizarii
  • Aplicarea modificarilor de statut generate de aceasta lege se prelungeste cu sapte luni (finele lunii iulie 2007)
  • Dar haideti sa vedem ce implicatii are aceasta lege asupra societatilor si asupra noilor directori. Sa incepem cu managerii.

    Managerii sunt mai usor de sanctionat

    Un dezavantaj urias pentru manageri este ca prin acest contract de administrare sau de management sunt mult mai usor de sanctionat. Acest contract poate fi intrerupt in orice moment. Mai mult chiar, in cazul in care se produce o paguba, managerul poate fi obligat sa plateasca suma respectiva.

    “Acest lucru va avea ca efect scaderea calitatii celor care vor fi manageri. Pentru ca nu se vor mai incumeta multi sa se orienteze catre o asemenea pozitie riscanta. Iar locul lor va fi luat de persoane mult mai putin pregatite”, a declarat, pentru Hotnews.ro, Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

    “Nu cred ca aceasta masura va filtra clasa managerilor si ca vor ramane numai cei mai buni si mai responsabili. Riscurile sunt foarte mari, iar cei cu adevarat buni vor fi precauti. Ei se vor orienta catre alte posturi, chiar si mai mici. Mai ales ca in acea perioada nu vor castiga atat de mult incat sa fie asigurati pentru tot restul vietii”, a adaugat Parvan.

    Managerii raman fara protectie sociala

    Dar cel mai mare dezavantaj cu care se vor confrunta managerii va fi acela ca isi vor pierde unele drepturi conferite de Codul Muncii sau de Contractul Colectiv de Munca. Cum ar fi dreptul la pensie. In mandatul lor nu va fi luata in calcul vechimea de munca. Practic, el nu mai are acces la ceea ce tine de protectie sociala.

    Ce pot face noii directori e sa plateasca in nume propriu contributiile la fondul de asigurari sociale si de sanatate sau pot incheia o asigurare privata.

    Firmele de stat vor fi cele mai afectate

    "Cel mai mult de suferit vor avea firmele de stat, pentru ca ele au o marja de manevra mult mai redusa fata de companiile private. Tocmai din acest motiv, perioada de gratie trebuia sa fie mult mai mare, nu doar sapte luni. Cel putin un an”, a afirmat secretarul general al AOAR.

    Si Vasile Lazar, secretar executiv in cadrul Aliantei pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei (ADER) considera ca si aceasta perioada este prea scurta.

    Angajatorii nu mai platesc taxe aferente salariilor

    Pe de alta parte, eliminarea contractelor de munca inseamna un avantaj clar pentru angajatori. Acestia nu vor mai trebui sa plateasca taxele ce decurg din salarii. Iar aceste taxe sunt destul de mari. Mai ales cand este vorba si de salarii mari.

    Prin acest contract de administrare societatea comerciala in cauza va plati noului administrator sau director o suma bruta, fara a mai trebui sa achite alte taxe salariale.

    Ce se intampla daca o societate nu respecta aceasta lege

    Desi textul legii nu prevede nici o sanctiune, firmele vor avea de suferit daca nu pun in aplicare noile modificari statuare.

    “Un actionar minoritar poate contesta faptul ca nu ai aplicat legea si iti da peste cap intreaga afacere. Se ajunge la anularea unor decizii ale Consiliului de Administratie, la posibilitatea unor litigii comerciale, la ruperea unor angajamente financiare.

    Iar acest lucru este suficient, pentru ca imi zdruncina intreaga afacere”, a precizat pentru HotNews.ro Florin Pogonaru, presedintele AOAR. Dar acest lucru nu inseamna ca nu vor aparea si sanctiuni juridice in lege.

    "Chiar daca nu au fost adoptate inca normele de aplicare a acestui act normativ, in lege ar putea aparea si o serie de sanctiuni", spune Claudia Rosianu, consilier in Ministerul Justitiei si coordonator al acestui proiect de lege.

    "Se vor lua in calcul obiectiile firmelor, vor fi realizate anumite modificari asupra textului legii, iar dupa aceea e posibil sa includem si sanctiuni", a concluzionat Claudia Rosianu.