Tarifele pe piata asigurarilor auto, casco si raspundere civila auto (RCA), ar trebui sa creasca in perioada imediat urmatoare, astfel incat sa poata fi evitata intrarea in incapacitate de plata a unor companii din industria de profil, a declarat ieri presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR), Cristian Constantinescu.

El a precizat ca, la nivelul intregii piete auto, tarifele ar trebui sa se majoreze cu cel putin 30%.

"Exista insa unele companii care ar trebui sa-si mareasca preturile cu suta la suta, in timp ce altele au sau nu nevoie de ajustari ale tarifelor. Riscul major al tarifelor practicate in prezent il reprezinta posibilitatea ca anumite societati sa ajunga in incapacitate de plata", a subliniat Constantinescu.

Acesta a explicat ca pe piata asigurarilor exista o tendinta foarte clara, si anume aceea a luptei pentru cota de piata, in contextul careia asiguratorii mentin preturi mici, in special pe auto, in timp ce daunele sunt in crestere continua. Totodata, service-urile auto au anuntat ca vor majora preturile la piese si reparatii incepand cu 1 martie.

"Piata asigurarilor nu are cum sa acopere aceste costuri suplimentare decat din primele subscrise. Prin urmare, companiile vor trebui sa-si revizuiasca si ele tarifele", a mai spus Constantinescu.

O piata neprofitabila in 2006

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, a anuntat ieri ca piata asigurarilor a atins in 2006 un nivel de prime brute subscrise de 1,6 miliarde de euro, in crestere cu 34% fata de anul precedent. Cu toate acestea, presedintele UNSAR este de parere ca aceasta crestere nu a fost una profitabila.

Explicatia oficialului UNSAR a fost aceea ca in 2006 actionarii companiilor de asigurari au investit 1% din primele brute subscrise pentru recapitalizarea companiilor, dar acesti bani au fost folositi pentru a acoperi datorii mai vechi.

"Un actionar care investeste unul sau doi ani fara sa obtina profit va prefera la un moment dat sa traga oblonul. Resursele financiare sunt limitate in aceasta piata, in sensul in care nici un investitor nu este dispus sa bage bani intr-o piata daca nu are garantia profitului", a spus Constantinescu.

"Trebuie sa existe un organism de supraveghere puternic, care sa ne poata garanta o concurenta loiala si sa confere credibilitate industriei", a declarat presedintele UNSAR. Acesta este de parere ca CSA "trebuie sa aiba rolul medicului, acela de prevenire a bolii, si nu pe cel de gropar".

"In plus, CSA are rolul de protejare a partii inocente din contractul de asigurare, respectiv a asiguratului", a mai spus Cristian Constantinescu, care este de parere ca piata romaneasca de asigurari are nevoie de un organism puternic de supraveghere si control.

Ritm de crestere de 20-25%

"Asa cum a inceput anul 2007, cresterea pietei de asigurari va fi tot in jur de 25-30%", a afirmat presedintele CSA, Angela Toncescu. Potrivit acesteia, sunt asteptate cresteri semnificative pentru asigurarile de sanatate, de raspundere civila auto, de garantii si de daune la proprietati.

"Speram ca legea asigurarilor pentru locuinte sa intre in vigoare pe 1 iulie, asa cum prevede proiectul de act normativ. Ministerul Finantelor mai are de luat cateva semnaturi pentru proiect, dupa care acesta va fi trimis la Guvern pentru aprobare si apoi la Parlament pentru dezbateri", a adaugat presedintele CSA.

La randul sau, presedintele UNSAR a apreciat ca piata de asigurari ar putea avea in continuare un ritm de crestere de 20-25%, care poate fi sustinut pe termen de patru-cinci ani.

"Potentialul de dezvoltare al pietei este enorm, avand in vedere ca pe segmentul de asigurari de bunuri avem un potential neexploatat de 80%, nivel similar si pentru politele auto de asigurare obligatorie CASCO", a afirmat Constantinescu.

El este de parere ca dublarea produsului intern brut din ultimii trei ani, evolutia favorabila a ratei inflatiei si cresterea veniturilor populatiei reprezinta elemente care creeaza un cadru favorabil dezvoltarii sectorului de asigurari.