Mai mult de jumatate dintre romani nu sunt de acord cu propunerea de suspendarea a lui Traian Basescu, se arata intr-un sondaj Insomar. Seful statului ramane in topul increderii, dar cu un procentaj mai mic (49%, fata de 57%, in noiembrie 2006). Totodata, peste 60% din populatia tarii este de acord cu introducerea votului uninominal.

Potrivit rezultatelor sondajului, suspendarea presedintelui Traian Basescu nu este agreata de majoritatea (53%) subiectilor, in timp ce 23 % din cei chestionati sunt de acord cu suspendarea, iar 15 % se declara dezinteresati de acest subiect.

Sustinatorii mentinerii in functie a lui Traian Basescu considera ca acesta este un presedinte bun (17%), nu sunt motive pentru suspendare, nu exista altul mai bun (9%) si nu a facut nimic grav (9%).

Subiectii care au declarat ca sunt de acord cu aceasta procedura, nu identifica, in procent majoritar (18%), in mod clar un motiv, 12% sustin ca presedintele nu a facut nimic bun, 10 % ca este incompetent, nu conduce bine tara, iar 6 % ca a acreat instabilitate si conflicte.

Introducerea votului uninominal care a revenit in atentia dezbaterii publice este prijinita de 60,3% dintre persoanele intervievate, care considera ca ar fi mai bine sa se voteze direct fiecare candidat (vot uninominal), in timp ce 15,9% cred ca ar fi mai bine sa se voteze liste cu candidati propusi de partide.

Totusi, daca acest referendum ar avea loc, 50,7% ar participa pentru a sustine votul uninominal, 29,2% nu stiu daca ar participa, 10,3% nu ar participa iar 9,8% ar participa pentru a se opune votului uninominal.

Basescu ramane in topul increderii, dar cu un procentaj

mai mic

Presedintele Traian Basescu se bucura in continuare de cea mai mare incredere la nivelul perceptiei publice, conducand in topul increderii in personalitatile politice. El a pierdut insa cateva procente de la precedentul sondaj, avand in acest moment 49%, cota de incredere, fata de 57%, obtinuta in noiembrie 2006.

Traian Basescu este urmat de Theodor Stolojan, care prezinta aceeasi tendinta descendenta. Liderul PLD (43% in noiembire fata de 35% in februarie) s-a apropiat pana la suprapunere de scorul obtinut Gigi Becali (34).

De procente sub 35%, se bucura, in ordinea increderii populatiei, Mircea Geoana, Emil Boc, Calin Popescu-Tariceanu, Corneliu Vadim Tudor, Cozmin Gusa, Dan Voiculescu, Petre Roman si Marko Bela.

Topul ministrilor

Un rezultat surprinzator al sondajului este cel referitor la Mihai Razvan Ungureanu, ministrul demisionar al Afacerilor Externe, care conduce in topul ministrilor in care populatia are cea mai mare incredere.

Aflat in centrul unei controverse politice, care a si dus la demisia sa, Ungureanu se bucura de increderea a 43% din romani, fiind urmat in clasament de Vasile Blaga (36%), Anca Boagiu (35%) si Monica Macovei (31%).

Ungureanu conduce si in topul celor mai apreciati ministri, aici fiind secondat de Monica Macovei, Vasile Blaga si Anca Boagiu.

Calitati si defecte ale politicienilor

  • Traian Basescu: cele mai mari calitati ale lui sunt hotararea, fermitatea, ambitia (14%), apropierea de oameni - 13 %. Cele mai mari defecte ale sefului statului sunt 'mincinos' si 'neserios' - 8% si 'agresiv' si 'certaret' - 4%.

  • Emil Boc, liderul PD: cele mai mari calitati ale sale sunt acelea de bun gospodar si organizator - 4%, iar cele mai mari defecte: este 'influentabil' si 'manipulabil' - 9%.

  • Theodor Stolojan, liderul PLD: cele mai mari calitati sunt inteligenta si educatia - 11% . La capitolul defecte, 'timid', 'slab' si 'nehotarat' - 6% dintre respondenti.

  • Dan Voiculescu, presedintele PC, este catalogat drept un bun om de afaceri de 5% dintre cei chestionati. In ceea ce priveste defectele, el a fost apreciat drept 'nesincer' si 'neserios' - 6%.

  • Mircea Geoana, presedintele PSD: cea mai mare calitate: inteligenta - 9%. 'Timid', 'moale' si 'nehotarat' - acestea sunt defectele lui Geoana, asa cum le vad 8 procente dintre subiectii sondajului.

  • Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, este vazut ca un om inteligent, destept si educat de 13% dintre persoanele intervievate. La capitolul defecte, el a fost catalogat drept 'agresiv' si 'certaret' de 12% dintre cei chestionati.

  • Gigi Becali, liderul PNG: 34% dintre subiectii sondajului apreciaza ca cea mai mare calitate este aceea ca e alaturi de oameni. Pe de alta parte, 17% considera ca cel mai mare defect al sau este incompetenta.

    Studiul a fost realizat in perioada 15-20 februarie, pe un esantion de 1.196 de persoane, cu varsta peste 18 ani. Persoanele intervievate provin din 49 de localitati urbane si 54 de localitati rurale, din 40 de judete si din Bucuresti. Eroarea admisa pentru rezultatele obtinute este de maximum 2,8%.