Asa cum la noi o dezbatere televizata pe tema cooperarii transfrontaliere impotriva poluarii Dunarii de Jos ar putea fi considerata un gest sinucigas al realizatorului, in conditiile in care tara sta cu sufletul la gura sa afle vesti din transeele razboiului celor doua Palate, si la americani ar putea parea inoportun, ca sa nu zicem chiar stupid, sa faci un film despre viata unei mici comunitati dintr-un cartier modest, situat la periferia nu-stim-carui oras.

Cu toate acestea, Todd Field a riscat si, spunem noi, bine a facut. Chiar daca producatorii filmului „Little Children“ vor trebui sa astepte lansarea DVD-ului pentru a-si acoperi cheltuielile (in 5 luni de la lansare a incasat ceva mai mult de o treime din bugetul cheltuit), e reconfortant sa vezi ca se mai face si arta de amorul artei.

Povestea e complexa, excelent „spusa“ si interpretata (Kate Winslet a scapat, in sfarsit, de anatema Titanicului), dar mai ales foarte ofertanta in ceea ce priveste perceptiile publicului. Un love story in care sunt implicate jumatatile „inactive“ din doua cupluri, un el si o ea care n-au alta treaba de facut toata ziua decat sa aiba grija de copii.

Se intalnesc, zi de zi, in parc, la piscina, copiii lor se imprietenesc iar ei, inevitabil, interactioneaza. In final, iubirea lor se stinge inainte de a incepe cu adevarat, asa cum se intampla cu o tava de taciuni aprinsi peste care rastorni o frapiera plina cu gheata.

Familia este mai puternica decat tentatia binelui propriu, vazut la modul egoist, iar pentru ca latura moralizatoare sa primeze este introdus un plan secundar al actiunii, in care comunitatea reactioneaza dur fata de prezenta in cartier a unui exhibitionist proaspat iesit din puscarie. La randul sau, acesta traieste o drama, soldata cu un happy-end din cale-afara de original.

Ideea generala este ca, orice-ai face, tendinta naturala este sa revii la starea de echilibru, in cazul de fata - sub papucul sotiei/sotului, oricat disconfort sufletesc ti-ar provoca aceasta stare. Este o concluzie cu care poti fi sau nu de acord. Dar merita sa vezi argumentele.

Mici copii

SUA, 2006

Titlul original: Little Children

Regia: Todd Field

Scenariul: Tod Field & Tom Perotta

Distributia: Kate Winslet, Patrick Wilson, Jennifer Connely, Sadie Goldstein, Jackie Earle Haley, Phyllis Somerville

Drama, 130 minute

Premii: 3 nomina-lizari la Oscar 2007 (cel mai bun rol principal feminin, cel mai bun rol secundar masculin, cel mai bun scenariu adaptat)

Rating IMDB: 7,8/10

Rating SFin: 8,5/10