Finantele platesc taxa pe valoarea adaugata pe fonduri de preaderare pentru ONG-uri si organizatii non-profit, insa nu si pentru privati.

Orice modificare adusa Codului Fiscal trebuie privita cu scepticism, chiar si in cazul in care Ministerul Finantelor invoca armonizarea cu legislatia europeana. De cele mai multe ori, modificarile repetate (de 5-6 ori pe an in 2005 si 2006) aduse Codului Fiscal au fost facute mai mult cu scopul majorarii incasarilor bugetare.

De altfel, ministrul liberal al finantelor publice, Sebastian Vladescu, s-a declarat recent nemultumit de „performanta“ de a majora cu numai 3% veniturile bugetare in doi ani de guvernare, in conditiile in care impozitul pe profit a fost redus cu 9%, iar impozitul pe venit a fost plafonat la 16%.

El nu si-a ascuns dezideratul de a ridica nivelul veniturilor publice la 35% din PIB pana in 2009. Si chiar s-a pus pe treaba: a introdus noi taxe si impozite si a eliminat mai multe scutiri, punand in opera ceea ce guvernantii numesc „extinderea bazei de impozitare“.

TVA pe bani europeni

Ultima gaselnita a Guvernului a fost reprezentata de eliminarea scutirii de la plata TVA a livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii finantate din fonduri nerambursabile. Initial, eliminarea era universala, respectand principiul neutralitatii fiscale, invocat in mod repetat de ministrul Vladescu. Ea se aplica si in cazul fondurilor de preaderare si al celor postaderare.

Dupa ce li s-a mai potolit entuziasmul, oficialii au observat ca se aflau in situatia de a incasa TVA de la autoritatile statului roman. Sau, cu alte cuvinte, ca incasau TVA pe banii transferati de la UE. Nu in ultimul rand, de decizia Ministerului Finantelor Publice erau afectate si unele ONG-uri mai mult sau mai putin prietenoase.

Astfel, Vladescu a decis sa in-troduca pe usa din dos a Palatului Victoria o modificare la Ordonanta de Urgenta 63/1999 privind gestionarea fondurilor nerambursabile alocate Romaniei de comunitatea europeana, precum si a fondurilor de cofinantare aferente acestora.

Prin respectiva ordonanta s-a decis ca sumele necesare platii TVA pentru livrarile de bunuri, prestarile de servicii si executia de lucrari fi-nantate, integral sau partial, din fonduri UE de preaderare, sa fie asigurate de la bugetul de stat. De prevedere vor beneficia si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si Compania Nationala CFR.

De altfel, potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul Finantelor prega-teste un act legislativ similar care sa vizeze plata TVA de la buget si in cazul fondurilor postaderare.

Filiera Vladeasca

Gestul ministrului finantelor n-a scapat insa neobservat de premierul Calin Popescu-Tariceanu. Acesta l-a atentionat, la inceputul ultimei sedintei de guvern, pe Vladescu, reprosandu-i, potrivit Mediafax, faptul ca nu parcurge procedurile obisnuite pentru unele acte pe care le promoveaza, ci solicita introducerea lor pe lista suplimentara a sedintei.

Premierul Tariceanu i-a intrebat pe ministrii prezenti la Palatul Victoria ce acte normative doresc sa introduca pe lista suplimentara a sedintei de guvern de marti, precizand ca acest lucru va fi posibil numai daca „este ceva urgent“.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a spus ca el doreste adaugarea pe lista suplimentara a unui act normativ privind plata TVA pentru operatiunile de fonduri de preaderare, precum si memorandumul referitor la privatizarea Daewoo Automobile Craiova.

Integral in Saptamana Financiara