Explicatia e simpla: Alro cosuma o cantitate mare de energie, pe care a incercat sa o ia direct de la Hidroelectrica, pentru consumul propriu, nu pentru a o revinde, ca majoritatea traderilor. Pe vremea lui Dan Ioan Popescu n-a putut si nici mult timp dupa aceea. Energy Holding era la mijloc.

Abia in octombrie 2005, Energy Holding anunta ca nu va mai alimenta Alro cu energie, aceasta din urma obtinand acces direct la Hidroelectrica.

Piata comertului cu energie s-a liberalizat integral catre consumatorii industriali, ca urmare a cerintelor UE. Exista si OPCOM (Operatorul pietei de energie electrica, o bursa in care producatorii se intalnesc cu traderii. Acestia din urma liciteaza pentru energie cat mai ieftina, pentru a o da mai departe catre consumatorii finali.

OPCOM a fost creata pentru a se evita negocierile directe, care au dus la contracte dezavantajoase pentru producatorul de energie (uneori de-a dreptul sub costuri), preturi care aduceau insa profituri bunicele intermediarului.

Cote de piata

  • Ministrul Economiei si Comertului, liberalul Varujan Vosganian, a facut de curand publice cotele de piata ocupate in primele luni ale anului trecut de traderii de energie.
    [V. cote de piata si actionariat]
    Printre asociatii/actionarii acestora se regasesc nume de oameni de afaceri cunoscuti, ale caror relatii cu politicul sunt doar pentru cei mai slabi la vedere.

    Interviu
  • L-am intrebat pe Catalin Dimofte, bun cunoscator al domeniului energetic, care este talcul jocurilor din energie. Interviul a fost realizat in urma cu cinci luni, cand ieseau primele dezvaluiri ceva mai concrete cu privire la „baietii destepti din energie”.

    Pe atunci Berceanu a fost varful de lance al acuzelor la adresa „smecherilor care faceau profituri de milioane de euro intr-o singura zi”. [Vezi interviul cu Catalin Dimofte - Sunt informatiile servite de politicieni doar varful iceberg-ului ?]

    Privire retrospectiva
    Acuzatiile de atunci ale lui Berceanu s-au stins de indata ce nu s-a mai auzit nimic nici de cearta de atunci dintre secretarul de stat pedist la MEC si seful acestuia, conservatorul Seres.

    Seres tuna si fulgera impotriva secretarului de stat, in timp ce Corpul sau de Control facea o trimitere vaga la posibilitatea formarii unor grupuri de criminalitate organizata.

    Cinci luni mai tarziu, acuzatiile de cooperare cu grupuri de crima organizata cad chiar asupra ministrului conservator. Sub ancheta DNA, Seres arunca bombita valizelor cu bani duse la Cotroceni, dupa ce seful statului citase un reprezentant al Alro care se plangea de spagi grele la Ministerul lui Seres.

    Dovezile lipsesc in ambele cazuri, Alro neaga, iar datele anchetei se sting in confuzia generala.

    Facut ministru de un partid care nu a fost niciodata ales la guvernare, Seres e acum generos gazduit in studiourile Realitatii TV si ale The Money Chanel.

    In isteria zgomotoasa nu s-a auzit insa aproape nimic despre intermediarul-cheie, Energy Holding. Fara de acesta, Alro nu ar fi facut celebrul memoriu catre Presedintie, iar rezolutia lui Basescu „dispuneti masuri in conformitate cu interesul guvernului, iar daca este posibil si cu interesele economiei nationale” n-ar fi existat.

    Iar Energy Holding are in spate o poveste interesanta, de care cei mai multi ori se fac ca nu stiu, ori poate au uitat. Vezi ancheta CRJI "Mogulii energiei (13 aug. 2005)

    Intr-un comunicat remis HotNews.ro (Precizari Energy Holding), reprezentantii companiei Energy Holding anunta ca "actionarul majoritar al Energy Holding - Societe Bancaire Privee - a decis, in urma unei analize aprofundate a cererii si implicatiilor acesteia , sa nu dea curs solicitarii Alro Slatina de publicare a actului aditional, invocand clauza de confidentialitate a contractului".

    Este vorba despre desecretizarea ceruta de Alro Slatina pentru a se face lumina in povestea cu "valiza de bani" invocata de Basescu. "Este absurd sa se faca vreo legatura intre Energy Holding si valize de bani", se mai scrie in cmunicatul remis de companie.