"Nu intentionez sa mint in raportul meu, voi prezenta stadiul lucrurilor cu sinceritate", a declarat ministrul Justitiei, Monica Macovei, vineri, intr-un interviupentru AFP, facand referire la o evaluare pe care trebuie sa o prezinte Comisiei Europene.

Pentru raportul final privind reforma in Justitie, ce va fi prezentat Comisiei Europene in luna iunie, se vor lua in calcul evaluarea Ministerului Justitiei, alte doua rapoarte ce vor fi realizate de experti europeni in urma unei vizite in Romania in aprilie, precum si rezultatele interviurilor cu reprezentanti ai ONG-urilor.

Potrivit unei decizii a Comisiei Europene, Romania trebuie sa raporteze, pana la 31 martie 2007, progresele realizate si stadiul angajamentelor luate fata de Bruxelles privind reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei.

Ministrul Justitiei intentioneaza sa prezinte problemele fara a ascunde adevarul, chiar daca a fost acuzata in repetate randuri ca a compromis imaginea Romaniei in ochii Europei prin franchetea cu care a facut publice dificultatile cu care se confrunta actiunile sale de reformare a sistemului judiciar.

Bruxelles-ul va verifica, in special, daca autoritatile si-au respectat angajamentele referitoare la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, adoptarea unui nou cod penal, armonizarea jurisprudentei, stabilitatea legislativa si institutionala si impartialitatea anchetelor in cazurile de coruptie.

Si instituirea Agentiei Nationala de Integritate va face subiectul evaluarii expertilor europeni.

"Sper ca reforma in Justitie sa reuseasca, pentru romani si pentru onoarea acestei tari care si-a luat niste angajamente ferme fata de Bruxelles si pe care trebuie sa le respecte", a mai spus Monica Macovei in interviul acordat agentiei France Press.