Toata presa scrie despre performanta primului roman care a intrat in topul Forbes al celor mai avuti oameni din lume.

Romania si Serbia sunt nou intrate in topul Forbes, tara noastra fiind reprezentata cu cinste de cele 1,1 miliarde de dolari ale lui Ion Tiriac, potrivit Romania Libera.

Tiriac a fost mai intai celebru si apoi bogat, scrie Evenimentul Zilei.

Cronica Romana il pune la loc de cinste pe prima pagina pe Ion Tiriac, "primul nostru concetatean care ajunge in selectul top mondial, condus in continuare de Bill Gates".

Desi este primul miliardar roman in topul Forbes, Tiriac s-a clasat pe locul doi intr-un top national, remarca ziarul Cotidianul.

Ion Tiriac - primul roman pe lista Forbes

Gabriel Plesea, New York

Printre noutatile privindu-i pe cei mai bogati oameni din lume, Steve Forbes a anuntat, la conferinta de presa de la sediul publicatiei sale de pe Fifth Avenue din New York, doi nou-veniti din Europa Rasariteana: Romania si Serbia.

Numele romanului, cu rezonanta mondiala in lumea sporturilor, poate sa nu-i surprinda pe aceia obisnuiti cu mult intreprinzatorul Ion Tiriac, insa pe alte meridiane nostalgia fata de el este legata de calitatile dovedite in tenis.

Acum, dincolo de faima de campion, Ion Tiriac este cunoscut lumii si ca un om superbogat, facand parte din clubul select al celor 946 de miliardari din lume. Cu o avere neta de 1,1 miliarde de dolari, provenita, potrivit Forbes Magazine, din afaceri bancare si de asigurari, Ion Tiriac pune Romania pe lista tarilor in care se pot face afaceri si averi.

La intalnirea anuala cu presa, Steve Forbes, CEO si editor-sef al revistei care-i poarta numele, impreuna cu redactorii sai au prezentat date statistice care par sa confirme nu numai distributia economiilor performante si a bogatiei in lume, dar si dinamica dezvoltarii acestora.

De pilda, impetuoasa dezvoltare economica a Indiei si a Chinei in ultima perioada se reflecta si prin numarul noilor miliardari aparuti in 2006 in aceste tari: 14 in India si 13 in China.

Prin comparatie, Japonia, a carei economie nu se mai ridica la performantele anterioare, nu mai este in fruntea listei de miliardari din Asia: 24 la numar (cu o valoare neta de 64 de miliarde), fata de India, cu 36 de miliardari (valoare neta - 191 de miliarde).

In Europa, Rusia, cu 19 miliardari noi pe lista 2007, a ajuns la un total de 53 de miliardari, intrecand Germania la capitolul avere totala a acestora: 282 de miliarde fata de 245 de miliarde ale germanilor, desi acestia au cu doi miliardari mai mult.

Integral in Romania Libera

Primul miliardar roman in topul Forbes

Adelina Vlad

Banii, viata si mustata omului care a fost mai intai celebru, apoi bogat

Spre deosebire de „colegul” sau de top, Bill Gates, de 50 de ori mai bogat, dar care si-a dobandit celebritatea dupa ridicarea averii, primul miliardar al Romaniei a fost mai intai celebru si apoi bogat.

Primul leu l-a facut la varsta de 13 ani, la fabrica de autocamioane Brasov. Fostul mare tenismen a pornit afacerile de la zero, dupa ce a renuntat la cariera sportiva. A fost antrenor si manager al unor jucatori profesionisti de tenis - Ilie Nastase, Guillermo Villas, Henri Lecomte, Boris Becker sau Mary Joe Fernandez - si a manageriat cele mai importante turnee de tenis din lume.

Cu ajutorul relatiilor si a averii de 112 milioane de marci din lumea sportului a ales sa faca bani in Romania dupa caderea regimului comunist.

Afacerile ce poarta acum marca „Tiriac” s-au dezvoltat in ultimii 17 ani in sectoare diverse, de la servicii financiare la import si retail auto, dezvoltari imobiliare, servicii rent-a-car si transport aerian.

In 1990 a devenit actionar principal al Bancii Comerciale „Ion Tiriac”, prima banca privata din Romania, alaturi de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Institutia financiara a incheiat cu succes anul trecut fuziunea cu olandezii de la HVB, in care omul de afaceri detine o participatie de 45%.

Vanzarea pachetului majoritar de la Banca „Tiriac” l-a apropiat de miliardul de dolari. Conduce reprezentantele generale pentru Mercedes, Ford si Opel, este dealer Hyundai. Detine licente de rent-a-car pentru Avis si Hertz, societati de asigurare, servicii aviatice.

Este asociat DaimlerChrysler, al cincilea producator auto mondial pentru controlul AutoRom. In acest an, afacerile fostului tenismen vor vira catre segmentul imobiliar, in proiecte rezidentiale si comerciale.

Integral in Evenimentul Zilei

Ion Tiriac, in topul miliardarilor

Avem un roman in Topul Forbes,al celor mai bogati oameni din lume.Este, cum altfel ?, Ion Tiriac, primul nostru concetatean care ajunge in selectul top mondial, condus in continuare de Bill Gates. Sigur, romanul se afla cu peste...

800o de locuri mai jos, potrivit averii sale, de „numai” 1,1 miliarde dolari, dar simpla prezenta acolo este edificatoare si, bineinteles, onoranta atat pentru Tiriac, cat si pentru noi, romanii.

Cu atat mai mult cu cat apreciatul om de afaceri nu numai ca nu si-a uitat tara, dar a pus serios umarul la inaintarea ei post-decembrista spre NATO si UE, dar si spre economia de piata, ca si spre emanciparea sportului romanesc. Rareori a destainuit cate ceva din multele lucruri extraordinare pe care le-a facut pentru Romania si...

„rumani”, cum spune el insusi, dar pentru care merita si multumirile si pretuirea noastra.

Ion Tiriac este primul roman care apare in 2007 in clasamentul miliardarilor din intreaga lume alcatuit de revista Forbes, ocupand locul 840 dintr-un total de 946 de persoane luate in calcul, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de dolari. Clasamentul continua sa fie condus, pentru al 13-lea an consecutiv, de fondatorul Microsoft, Bill Gates, cu o avere de 56 de miliarde de dolari.

Potrivit site-ului revistei, Tiriac, in varsta de 67 de ani, este primul miliardar al Romaniei, cu o avere pe care si-a construit-o singur din afaceri in domeniul bancar si al asigurarilor.

Integral Cronica Romana

Tiriac, coleg de top cu Bill Gates

Alina Stanciu

Locul doi in Romania

Considerat de „Forbes“ cel mai bogat roman din lume, Ion Tiriac s-a plasat anul trecut pe locul secund in topul celor mai instariti 300 de conationali realizat de revista „Capital“. Aceasta, dupa ce a fost surclasat de Iosif Constantin Dragan, a carui avere este evaluata la 1,3-1,6 miliarde de dolari.

Mai mult, potrivit publicatiei romanesti, fostul tenisman are o avere de 1,2-1,5 miliarde de dolari, si nu 1,1 miliarde, cit sustin cei de la „Forbes“. Diferenta ar putea proveni din metoda de calcul.

• In top 10 al burlacilor miliardari

Daca in topul celor mai bogati oameni din lume, Ion Tiriac se plaseaza la coada clasamentului, in topul celor mai instariti burlaci omul de afaceri roman ocupa pozitia a zecea. Este, de asemenea, si cel mai in virsta miliardar din top 10.

Primul loc in clasamentul „burlacilor miliardari“ este impartit de cofondatorii companiei Google, americanii Sergey Brin (33 de ani) si Larry Page (34 de ani), fiecare cu o avere estimata la 16,6 miliarde de dolari. Ei se afla pe pozitia a 26-a din topul general al miliardarilor.

Locul doi este ocupat de Mikhail Prokhorov (41 de ani), din Rusia, care are o avere de 13,5 miliarde de dolari. Prokhorov ocupa locul 38 in clasamentul general. Pozitia a treia este impartit si el intre australianul James Packer (39 de ani), mostenitor al imperiului media Publishing&Broadcasting, si taiwanezul Terry Gou (56 de ani).

Cei doi detin 5,5 miliarde de dolari, ceea ce i-a plasat pe pozitia 142 in topul general.

Integral in Cotidianul