Presedintele francez, Jacques Chirac (74 de ani), a anuntat oficial, duminica seara, ca nu va mai candida pentru un al treilea mandat, incheind o cariera politica de aproape 4 decenii.

Cu sase saptamani inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, se astepta ca Chirac sa isi prezinte sprijinul pentru unul dintre candidatii la sefia statului, insa acesta a amanat sa-si anunte favoritul.

Chirac a sustinut un discurs de zece minute, duminica seara (ora 21), in care a evitat sa isi arate sprijinul pentru unul din cei doi candidati la presedintie si i-a sfatuit pe francezi sa spuna "nu" extremismului.

Corespondentul Radio Romania aminteste ca, luna trecuta, Chirac a lasat sa se inteleaga, in cadrul unei emisiuni televizate, ca isi pregatea iesirea din scena: "Exista desigur o viata si dupa politica, iar in ziua in care nu voi mai avea responsabilitati de aceasta natura, voi incerca sa servesc Franta si pe francezi in alt fel".

Potrivit ultimelor sondaje, peste trei sferturi din cetatenii francezi nu mai doreau ca Chirac sa candideze pentru functia de sef al statului, dupa ce l-au ales in 1995 si 2002.

Lupta pentru presedintia Frantei se anunta foarte stransa. Favoriti in cursa electorala raman Nicolas Sarkozy si Segolene Royal. Totusi, in ultima perioada, centristul Francois Bayrou a castigat foarta multa simpanie din partea electoratului si aproape ca i-a ajuns din urma pe cei doi. Nu se stie insa pe cine va sprijini Chirac dintre cei intrati deja in cursa.

Candidatul dreptei, Nicolas Sarkozy, candva un apropiat al actualului presedinte francez, are cele mai mari emotii - va fi sau nu el cel ales? El declara, duminica dimineata, pentru "Le Journal de Dimanche": "Daca va anunta ca ma sustine pe mine, atunci intr-adevar acesta poate fi numit un eveniment politic important".

Chirac a avut o cariera politica longeviva si un palmares bogat. A detinut de doua ori functia de prim ministru, a fost primarul Parisului timp de 18 ani si a condus Franta ca sef al statului pentru ultimii 12 ani.