Cotidianul nominalizeaza ministrii liberali care vor forma guvernul in cazul in care PD-ul iese de la guvernare din cauza amanarii europarlamentarelor.

Inaintea sedintei de guvern, la care va participa si presedintele Basescu, PD-ul vrea sa discute problema alegerilor intr-o sedinta a Aliantei si a Coalitiei, subliniaza Evenimentul Zilei.

Daca premierul nu renunta la amanare, democratii se pregatesc sa-i solicite demisia, scrie Gandul.

Cronica Romana anunta “criza” si prezinta opinii pro si contra amanarii alegerilor pentru PE. Tariceanu ii invita pe democrati afara de la guvernare, scrie Romania Libera.

Guvernul de rezerva al lui Tariceanu

Raul Balogh, Lucian Gheorghiu, Ciprian Ranghel, Dan Duca

Decizia lui Tariceanu de a amina euroalegerile activeaza criza din coalitie si ar putea duce la iesirea PD de la guvernare. Liberalii au ministri de rezerva.

Un guvern minoritar PNL-UDMR nu mai reprezinta deja un simplu scenariu, dupa ce liberalii au hotarit alierea cu PSD si PC in aminarea euroalegerilor. Printre numele vehiculate in partid ca posibili inlocuitori ai ministrilor democrati se gasesc si citeva surprize. Pentru postul Monicai Macovei, favoriti sint Cristian Iordanescu si senatoarea Norica Nicolai.

Iordanescu este decanul Baroului Bucuresti si aparator in dosarul Rompetrol. La Aparare apar numele lui Radu Stroe, care s-ar califica si la Interne, si al deputatului George Scutaru, secretar al Comisiei de aparare. In locul lui Berceanu e vehiculat numele Victor Paul Dobre.

Integral in Cotidianul

Sedinta de guvern cu armele pe masa

Laura Gafencu, Clarice Dinu

Presedintele si-a anuntat participarea la sedinta executivului pentru a se opune amanarii euroalegerilor. Premierul i-a raspuns ca nu are ce cauta la Palatul Victoria.

Varianta PD este insa ca presedintele prezideaza sedintele de guvern la care participa si, pe cale de consecinta, nu se poate lua o decizie fara ca seful statului sa fie de acord. Inainte de intrunirea guvernului, democratii au convocat insa o sedinta a Aliantei si a Coalitiei in care sa se discute intentia de amanare a euroalegerilor.

Integral in Evenimentul Zilei

Premierul ii spune presedintelui ca n-are ce cauta azi la Guvern

Mihai Somfelean, Liliana Ruse

PD ar putea cere demisia lui Tariceanu Democratii se pregatesc sa-i solicite premierului Calin Popescu Tariceanu demisia.

Surse din PD sustin ca, in cazul in care premierul Tariceanu nu va fi de acord sa renunte la amanarea alegerilor, conducerea democrata se gandeste sa ii solicite sa renunte la functie, iar in cazul in care va refuza acest lucru pedistii le vor cere partenerilor din PNL demiterea acestuia.

Sursele mai sustin ca nu ar fi exclus chiar ca PD sa solicite PNL sa paraseasca guvernarea, pe motiv ca insala alegatorii si face jocurile PSD.

Integral in Gandul

Astazi, la Guvern, se declanseaza

CRIZA

Nadia Dincovici, Constantin Rotaru, Ionut Crivat

Ce spun juristii

Turianu: “Premierul nu are dreptul sa treaca peste cuvantul Parlamentului”

Reputatul jurist si profesor, Cornelui Turianu este de parere ca Tariceanu nu are dreptul sa treca peste decizia Parlamentului de organizare a acestor alegeri pe data de 13 mai, la acesta adaugandu-se si faptul ca aceasta data este cunoscuta si de forul european.

“Si-a asumat o responsabilitate prea mare, pentru ca, juridic vorbind, odata stabilit un termen de Parlament, premierul trebuie sa se supuna si nu are dreptul sa revina si sa incalce o hotarare a forului legislativ”.

Integral in Cronica Romana

Democratii, poftiti afara!

Romulus Georgescu, Iulia Vaida

Ultimatum pentru PD

Discutiile au fost insa mult mai animate in ce priveste consecintele acestei amanari in raport cu democratii. Crin Antonescu, Ludovic Orban, Norica Nicolai, George Scutaru si alti lideri liberali au sustinut ca este momentul prielnic pentru a clarifica definitiv relatia cu PD, in sensul de a-i forta pe democrati sa ia o decizie de parasire a Cabinetului Tariceanu.

Ei au sustinut ca nu se mai poate continua in acest fel, iar Crin Antonescu a fost cel care a vorbit explicit despre formarea unui guvern monocolor.

In opinia multor liberali, Tariceanu trebuie sa forteze mana democratilor, in conditiile in care PD nu este de acord cu amanarea scrutinului, si sa ii scoata de la guvernare sau sa forteze plecarea lor, urmand ca la restructurare sa prezinte un cabinet PNL.

La finalul sedintei, Tariceanu a oficializat planurile PNL. Invitat de presa sa raspunda criticilor PD ca si-a asumat amanarea alegerilor pentru PE, el a afirmat ca decizia ii apartine primului ministru. "Membrii PD din Guvern trebuie sa ia o hotarare: ori sunt solidari cu decizia primului ministru, ori poate se gandesc ca vor sa faca parte din opozitie", a fost raspunsul lui Tariceanu.

Integral in Romania Libera