Ploile abundente si chiar ninsorile creeaza in continuare probleme. Corespondentul nostru din Suceava transmite ca De la corespondentul nostru din Caras Severin aflam ca zeci de gospodarii si hectare de teren au fost inundate. La Baile Herculane, apa a patruns in mai multe case, iar 15 persoane au fost evacuate.

Localitatea Mehadia a ramas fara energie electrica, iar un drum comunal la Sipotul Nou este blocat pe o distanta de 100 de metri de aluviuni. Corespondenta noastra din Vrancea, Dana Lepadat, transmite ca 6 sate au ramas izolate deoarece pe drumurile catre ele nu se mai poate circula.

Reporter: In judetul Vrancea o familie a fost evacuata din propria locuinta, in comuna Spulber, dupa ce paraul Zabala a iesit din matca. Raurile Putna si Milcov au depasit deja cota de inundatie in punctele Mircesti, Colacul si Milcovul si se apropie de cea de pericol. 20 de curti si anexe gospodaresti au fost inundate in cursul noptii in localitatile Mircestii Vechi si Milcovul.

Nivelul crescut al raurilor a dus la blocarea a trei drumuri judetene, distrugand podurile inca avariate de la inundatiile din 2005. Aproape 5000 de oameni din 6 sate sunt izolati din cauza drumurilor impracticabile si nu pot ajunge la punctele de stricta necesitate, cum ar fi farmacii, dispensare sau scoli.

Este vorba de Vulcaneasa, Vulcani, Ghebari, Lunga Strajii, Bradacesti si partial Pietroasa. Un drum comunal a fost inchis circulatiei rutiere in Paltin. De asemenea, au fost semnalate si caderi de pietre in zonele Reghiu si Lepsa.

DN 2 M, ce face legatura cu judetul Covasna, este inchis provizoriu, iar pe DN 2 L circulatia a fost restrictionata pentru vehiculele de mare tonaj, dupa ce un pod a fost avariat de paraul Susita, in punctul Racoasa./Judetele Brasov, Buzau, Covasna si Prahova au primit avertizari cu cod rosu, potrivit unui comunicat al Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor remis HotNews.

Situatia era vineri seara dramatica pe DN1, care risca sa fie inchis, la Baile Herculane si in mai multe zone din Covasna si Harghita, potrivit Realitatea TV. Codul rosu a fost introdus pe raurile Prahova, Doftana, Teleajen, pe cursul superior al Buzaului si pe Ghimbasel (afluent al Oltului mijlociu).

Apele au intrat in zeci de gospodarii din Sinaia si din Azuga si a depasit nivelul soselei pe mai multe portiuni ale DN1.

Riscul de inundatii exista si in judetele Arges, Brasov, Caras Severin, Gorj, Ialomita, Mehedinti, Timis, Sibiu si Valcea, care au primit avertizari cu cod portocaliu.

Codul portocaliu a fost extins pe raurile Barzava, Caras, Nera, Cerna, Cibin, Lotru, cursul mijlociu al Oltului, pe raul Doamnei si pe cursul mijlociu al Ialomitei.

Pe raul Strei (afluent al Muresului), raul Arges si pe cursul inferior al raului Ialomita a fost extins codul galben.

Porturile Constanta, Midia si Mangalia au fost inchise din cauza vantului puternic, a declarat pentru HotNews.ro Doru Mihai, sef Birou Exploatare Maritima.

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit, vineri dimineata, in urma ploilor abundente de joi noaptea din mai multe regiuni ale tarii si dupa avertizarile hidrologice transmise catre 21 de prefecturi. Directorul ANM, Ion Sandu a declarat ca nu exista pericol de inundatii catastrofale, dar ca vor fi cresteri ale debitelor.

Zone afectate de precipitatii

  • Debitul raului Prahova era inca de ieri dupa-amiaza peste cota de inundatie pe anumite tronsoane, situate intre Azuga si Sinaia. Autoritatile locale supravegheaza permanent zona, pentru a decide daca este necesara evacuarea oamenilor.

    Viceprimarul din Sinaia, Marius Nicolai, a declarat pentru HotNews.ro ca pe DN1 circulatia se desfasura, ieri dupa-amiaza, normal. Viceprimarul a explicat ca s-a constituit un comandament de urgenta iar pompierii si jandarmii au pregatit saci cu nisip pentru a ridica bariere in calea apei.

  • Potrivit Administratiei Nationale de Autostrazi si Drumuri, circulatia pe mai multe drumuri din Harghita se desfasura ieri cu dificulate. Se circula pe un singur fir, din cauza copacilor cazuti pe carosabil pe DN 11B Tg Secuiesc-Miercurea Ciuc, pe DN 12C Gheorgheni-Lacu Rosu, dar si pe DN 13B Praid- Gheorgheni.

    Circulatia a fost ingreunata si din cauza ninsorilor abundente si a vantului puternic, si cateva localitati din judet au ramas fara energie electrica.

    De asemenea, pe DN73C, circulatia este inchisa pe DN 73 ( Curtea de Arges-Piatra), in urma alunecarilor de teren, provocate de precipitatii.

    Pe DN10, intre Crasna si Sita Buzaului, raul Buzau a iesit din matca, iar apa pe carosabil are 5-20 cm.

    Prognoza hidrologica pentru vineri si sambata

    Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a informat printr-un comunicat de presa ca in intervalul 23- 24 martie debitele vor fi in general in crestere. Initial, riscul de depasire a cotei de pericol afecta raurile Doftana la Tesila (jud. Prahova) si Buzau la Sita Buzaului (jud. Covasna).

    Peste cota de inundatie vor fi raurile Olt-Hoghiz, Ghimbasel-Rasnov (jud. Brasov), Raul Targului-Piscani (jud. Arges), Prahova-Busteni (jud. Prahova), Prahova-Adancata (jud. Ialomita), Azuga-Azuga (jud. Prahova), Teleajen-Cheia si Gura Vitioarei (jud. Prahova), Basca Chiojdului-Chiojdu (jud. Buzau).

    In comunicatul MMGA se mai preciza ca “sunt posibile cresteri mai importante si pe alte rauri mici din zonele de deal si munte din sudul si estul tarii”.