Lucia Pirvu este una dintre cele mai cunoscute figuri ale alambicatei lumi a degustatorilor de vin. Degustatorii stiu sa “citeasca” in licoare tot ce s-a inamplat cu un strugure, de la momentul in care s-a tras prima brazda la anii petrecuti in butoi sau momentul culegerii strugurilor.

Pentru Luci Pirvu, pasiunea a mers si mai departe, ocupatia din aceste zile fiind organizarea VinVest, cel mai cunoscut, un salon de vin cu o buna reputatie.

HotNews.ro: Este degustatul vinurilor o meserie de barbati? Sunt oameni care pretind ca sinteti singura degustatoare...

Lucia Pirvu: Doamne fereste! Nici nu vreau sa aud de asa ceva! E o nebunie... In juriile cu sapte membri sunt, de obicei, cam cinci barbati si doua femei, si aceasta e si proportia din ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania, n.r.).

Sunt, ce-i drept, 75% barbati si 25% femei, dar este in primul rand vorba despre o familie, si o familie frumoasa, functionala... Ne cunostem de multa vreme, ne iubim, ne respecta, muncim impreuna. Ne vedem de patru ori pe an sa muncim cu vinurile autohtone, sa le cunoastem si, de ceva vreme, trebuie sa ne intrunim si pentru vinurile din import.

HotNews.ro: Cum v-ati descoperit pasiunea pentru vin?

Lucia Pirvu: Banuiesc ca am inceput din copilarie. Am trait aproape de vin si de ceea ce inseamna vinificatia si distilarea. Am vazut cum faceau bunicii mei vinul, am vazut cum tatal meu, inginer mecanic de altfel, a invatat si a inteles cum se face vinul... Iar mama avea un simt deosebit, putea sa deguste cu adevarat un vin.

Apoi au urmat ceea ce numeam pe acea vreme campaniile agricole. In anul II de liceu ezitam intre medicina si agronomie. In cele din urma a invins agronomia, cu noua candidati pe loc. Pentru asta a trebuit sa fac doi ani naveta pana la Dragomiresti - Vale, unde puteam sa fac un liceun de profil. Era nevoie, pe vremea aceea, de carnet de condus tractorul, daca vroiai sa faci Agronomie.

Dintre toate specializarile - si erau legume, imbunatatiri funciare, floricultura, toate “de perspectiva” - am simtit ca sunt cel mai aproape de vin.

23 de ani de experienta

HotNews.ro: Cu toate studiile, cum va simtiti ca degustator: mai aproape de partea de stiinta sau de cea de arta?

Lucia Pirvu: Am 23 ani de activitate in domeniul vinului. Sunt 13 ani de cand exista ADAR-ul. Am lucrat zece ani ca “sampanista”, alti zece ani la Vinexport, apoi am facut cursuri de specializare in Franta, pentru a descoperi placerea de a lucra in promovarea vinurilor, autohtone si straine. E greu sa lasi stiinta la o parte... Nu se poate...

Cand degusti un vin, pui in practica fara sa vrei tot ce ai invatat. Acei cativa mililitri de vin iti ofera raspunsuri prompte. Stii daca un vin e prietenos sau respingator, stii dintr-o data o multime de lucruri despre el, cu ce se asorteaza, care a fost intentia vinificatorului, in ce fel de grupuri se potriveste, alaturi de ce persoane se poate bea...

Da, vinul da aripi, da, vinul dezleaga limbile, dar inainte de toate va ramane, pentru un profesionist, acea radiografie a vinului, a componentelor sale.

Lucia Parvu are 100 de vinuri preferate
Foto: Vinul.ro

HotNews.ro: Cum v-ati impacat cu viata de privatiuni pe care o presupune meseria de degustator?

Lucia Pirvu: Pentru mine a fost usor, n-am fost niciodata a sclava a viciilor. Nu am avut probleme cu fumatul, nu am devenit un gurmand incurabil, nici nu am facut vreo pasiune deosebita pentru mancarurile foarte picante. Viata de “privatiuni” era deja asumata cand am ajuns sa fac din dieta o conditie pentru a-mi putea face meseria bine.

Mai mari probleme am atunci cand imi vine la o degustare o domnisoara care si-a turnat pe haine o sticla de parfum, de nu mai intelege nimeni nimic din vinurile degustate. E o mare problema, credeam ca o sa se rezolve in timp, dar au trecut multi ani si ABC-ul degustarii nu este cunoscut inca. E pacat.

"Fiecare are ceva de spus, un farmec propriu"

HotNews.ro: O intrebare idioata: care sunt vinurile care v-au impresionat cel mai tare pana cum? Nu se poate raspunde niciodata complet, dar...

Lucia Pirvu: Nu se poate pentru ca e ca si cum ai intreba un om care a citit o suta de mii de carti care i-a placut cel mai mult... In primul rand avem vinuri seci, demiseci, demidulci si dulci, la care mai trebuie sa adaugam sampaniile, spumantele, licoroasele... Fiecare are ceva de spus, un farmec propriu si un moment in care trebuie consumate.

Orice as spune, supar pe cineva. Am probabil o suta de vinuri pe care le iubesc, si toate trebuie mentionate.

Nu poti sa vorbesti despre vinurile pe care le iubesti fara sa vorbesti despre Prince Matei 1998 de la Vinarte, de Cabernetul Sauvignon 1997 de la Vinterra, de Pinot Noir-ul 1999 de la Cramele Halewood, la care dadeau buzna francezii, de Chardonnay 1999 de Carl Reh, de majestuoasa Feteasca Neagra de la DAVINO, Grasa de Cotnari din 2000, imposibil de falsificat, Cadarca de Minis din 2000,

Gewurtztraminer-ul 2000 excelent al Jidveiului sau Carmenera 2005 reserve importat din Chile.

HotNews.ro: Cum vedeti Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania peste 25 de ani?

Lucia Pirvu: Abia au trecut 13 de cand exista... As putea sa-mi imaginez cum va fi peste 12 ani, la aniversare... 25 este foarte mult. Dar exista foarte multi tineri care sunt atrasi de aceasta meserie.

Deocamdata suntem cam 100 de oameni, dintre care 80 ne vedem regulat.

Exista cereri de inscriere, chiar destule, iar noi stim ca va veni momentul in care va trebui sa predam stafeta. Pana atunci va trebui sa pregatim alti oameni, insa tot ce pot sa sper e ca vor continua sa-si practice aceasta meserie cu aceeasi dragoste si cu acelasi suflet pe care le-am investit si noi.

HotNews.ro: Ce a facut ca Vinvest-ul sa aiba un succes atat de mare in comparatie cu toate celelalte saloane de vin din Romania?

Lucia Pirvu: Am calatorit mult la saloane de vin, si in tara si “afara”, am vazut ce mi-a placut si ce a fost neplacut... Macar un stand de spalat paharele trebuie sa existe, nu sa-si spele oamenii paharele la WC, cum am mai vazut in unele locuri.

Oamenii din lumea vinului iubesc locul acesta pentru ca vad ca totul este facut cu profesionalism. A fost nevoie de mult curaj pentru a infiinta acest salon, acum insa trebuie sa ne straduim sa nu-l transformam intr-un concurs international.

Daca ne intreaba cineva despre concurs, ii trimitem la Bucuresti, peste o luna. Pentru expozitie exista standuri dedicate vinurilor din Franta, Italia, Moldova, insa concursul se desfasoara exclusiv pentru vinurile autohtone. Chiar si asa e nevoie de un volum enorm de munca. Deocamdata ne batem intai sa-i facem pe banateni sa lase berea si sa bea vin, apoi mai vedem...

Macar sa se auda ca existam, ca sa mai avem si alti musafiri decat cei care se ocupa direct de vin...