Rezultatele financiare pe 2006 confirma alunecarea continua a celui mai vechi operator de telefonie fixa Mii de romani renunta la serviciile companiei controlata de greci, optand ori pentru deja banalul mobil, ori pentru concurentii nou intrati pe piata.

Din analiza comparativa pe un abonament standard, se observa ca "lupii tineri" au oferte mai competitive decat "operatorul de

elefonie al bunicilor", atat din punct de vedere al costului abonamentului, cat si ca tarife la convorbiri Cel mai puternic recul al Romtelecom vine pe segmentul convorbiri internationale

Operatorii alternativi de telefonie fixa incep sa muste din cota de piata a jucatorilor obisnuiti cu comoditatea pe care le-a oferit-o pana nu demult monopolul de piata. Scepticismul romanilor se topeste, ei devenind constienti ca o piata libera a telecomunicatiilor inseamna avantajul de a alege cele mai bune si cele mai ieftine produse.

Romtelecom are competitori seriosi. Acestia au un simt al pietei foarte dezvoltat, oferind, cel putin in materie de telefonie fixa, produse foarte competitive, atat din punctul de vedere al pretului, cat si din cel al calitatii. RCS-RDS vine puternic din spate cu produsele pe care le ofera- de internet, televiziune prin cablu si telefonie.

Astral merge cam pe aceeasi nisa, dar intr-un tempo ceva mai lent. Dar mai sunt si altii: multi dintre ei care nu spun mai nimic, ca si cum ar vrea sa pastreze aceste produse doar pentru ei, insa "capuseaza", in sensul bun insa, importante segmente de piata ale telefoniei bunicilor.

Mai bine de o mie de astfel de operatori de telefonie fixa isi au loc pe lista celor care au primit licenta de functionare, potrivit datelor Autoritatii Nationala Romane de Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

Competitorul cel mai de temut: RCS-RDS

Fara indoiala, cel mai important competitor al Romtelecomului ramane RCS-RDS, insa nici celelalte oferte nu sunt de lepadat. Oferta RCS-RDS se situeaza pe primul loc, mai ales datorita "popularitatii" ei, dar si tarifelor extrem de avantajoase sub cele practicate de Romtelecom.

Confort Stanndard il puteti achizitiona la pretul de 6,90 euro, iar daca alegeti o linie cuplata, pretul scade pana la 6 euro. Cu toate ca este mai ieftin, acest tip de abonamnt nu va ofera minute incluse.

Corespondentul acestui abonament la compania RCS-RDS este RDS.Tel Connect 3, un abonament pe care platiti 3 euro lunar, iar oferta cuprinde si minute incluse, atat in retea, cat si in reteaua Romtelecom. Astfel, RDS.Tel Connect ofera 500 de minute gratuite in retea si 50 de minute in reteaua Romtelecom. La ambele tipuri de abonamente preturile nu includ TVA.

UPC vine din urma

Produsul promovat de unul dintre cei care ofera televiziune prin cablu - Astral - este gasit in piata sub denumirea AstralTelefix. Acesta este primul serviciu alternativ de telefonie fixa la nivel national. Beneficiarii acestui serviciu vor putea suna si primi apeluri in si din orice retea fixa sau mobila de pe teritoriul Romaniei sau internationala.

Serviciul Astral Telefix se bazeaza pe tehnologia VoIP (Voice Over Internet Protocol). Aceasta tehnologie foloseste platforme inteligente de gestiune a apelurilor (centrale telefonice cu comutatie software) avand ca suport infrastructura IP dezvoltata la nivel local si national in retelele de fibra optica, cablu TV si radio.

Astral ofera si servicii cu valoare adaugata, unele dintre ele practicate de ceva vreme si de Romtelecom: parolare, apelare rapida, restrictionarea identitatii apelantului si apelatului (CLIP, CLIR), mesagerie vocala, apel de desteptare, restrictionare apelurilor initiate si receptionate, servicii de calendar (reamintirea unor date importante: intalniri, zile onomastice etc.), un serviciu care

poate face diferenta in alegerea unui operator sau altul de telefonie alternativa sau traditionala.

UPC Standard este oferit la un pret de 9 lei, iar convorbirile in reteaua UPC-Astral, indiferent daca apelul initiat este local sau national, exista un numar nelimitat de minute, iar toate costurile sunt incluse in oferta abonamentului.

De asemenea, si celelate terife sunt convenabile: preturile pentru celelalte retele fixe sunt de 0,07 lei, local, iar national, pretul unui minut este de 0,14 lei. Un apel initiat catre o retea mobila este taxata cu 0,4 lei.

integral in Curentul