La cei 36 de ani pe care ii implineste in acest week-end, scotianul Ewan McGregor este intruchiparea succesului pe care actorii europeni il viseaza la Hollywood. Intrat pe orbita super-productiilor cu incasari-record, McGregor a devenit un etalon al generatiei sale.

In celebrul film “Trainspotting”, personajul lui, un drogat din Edinburgh, se lepada de "moartea alba" si alegea viata. In viata reala, McGregor a ales calea succesului mondial.

Nascut pe data de 31 martie 1971 in Crieff, Scotia, a parasit orasul natal si Academia Morrison pentru a juca la Perth Repertory Theatre la varsta de 16 ani. Cu toate ca a hotarat sa renunte la scoala pentru actorie, parintii lui l-au sprijinit in toate.

Primul sau rol de succes a fost cel din Shallow Grave (1994), sub regia lui Danny Boyle. A continuat cu rolurile din The Pillow Book (1996) si Trainspotting (1996), in urma carora a avut un succes urias si a castigat un numar mare de fani.

Eve & Ewan (foto:movies.com)

Trainspotting, filmul care i-a adus succesul mondial, prezinta istoria lui Sick Boy, Begbie, Spud si Renton, patru tineri din zona locuintelor sociale a orasului Edinburgh. Viata lor se reduce la batai, bautura, pilule si multa heroina pe care o procura de la asa -numitul "Maica Stareta", un dealer local botezat astfel dupa vechimea sa in domeniul drogurilor.

Datorita rolului din Trainspotting, McGregor a castigat doua premii importante: premiul ALFS la categoria cel mai bun actor britanic si premiul BAFTA la categoria cel mai bun actor.

Ewan McGregor in Trainspotting:

Drogatul din Trainspotting, implinit pe toate planurile

Filmul "Trainspotting" nu i-a adus doar faima, ci si implinirea sentimentala. Cu ocazia filmarilor, Ewan a cunoscut-o pe producatoarea franceza Eve Mouvrakis, cu care s-a si casatorit.

Foto:bbc.com

Urmatorul succes l-a inregistrat pentru interpretarea lui Obi-wan Kenobi in seria de film SF Razboiul Stelelor (Star Wars).

Un alt rol care a dus la cresterea celebritatii a fost cel din Moulin Rouge! (2001). Meritele pentru acest rol i-au fost recunoscute imediat, artistul primind premiul Golden Satellite la categoria cea mai buna interpretare, premiul MTV Movie pentru cea mai buna secventa muzicala si premiul ALFS pentru cel mai bun actor britanic al anului.

Foto:photobucket.ro

In anul 2004, datorita implicarii sale in proiectele UNICEF, Ewan McGregor a fost numit ambasador al acestei organizatii.

Un amanunt mai putin cunoscut despre actor il constituie pasiunea sa imensa pentru calatoriile cu motocicleta. In anul 2004, McGregor a realizat o excursie de trei luni pe motocicleta, parcurgand o distanta totala de 30395 km.

Cu peste 40 de roluri la activ, Ewan McGregor are, in prezent, sapte filme in diverse faze ale productiei si filmeaza alaturi de Michelle Williams pentru drama “Incendiary”. Bazat pe romanul englezesc cu acelasi nume, scris de Chris Cleave, actiunea urmareste drama traita de o femeie ramasa fara familie in urma unui atac terorist.