Degeaba au iesit oficialii de la IMM-uri sa le explice ca anul acesta nu va mai fi ca in alti ani, cand "lista facea legea", deoarece va exista un sistem electronic de inregistrare a dosarelor si orice alte programari sunt inutile.

Numai gandul ca modul de lucru este "primul venit, primul servit" si faptul ca fondurile nu sunt deloc la discretie au dat nastere la o isterie generala.

Astfel, de cateva zile, in strada Poterasi din sectorul 4 al Capitalei, in fata sediului ANIMMC, cateva zeci de persoane dorm in masini parcate de o parte si de alta a strazii.

Spre exemplu, intr-una din masini sta un paznic platit de unul dintre intreprinzatori, cu misiunea de a sta cu ochii pe Agentie zi si noapte, pentru ca nu cumva cineva sa intre peste rand.

"Sunt angajatul unei firme de paza si sunt platit sa pazesc cladirea nonstop", a declarat acesta.

Cei prezenti s-au hotarat sa tina si un registru in care s-au inscris toate firmele care vor finantare, cu numere de ordine. Ieri dupa-amiaza, lista ajunsese deja la IMM-ul cu numarul 623. Un tanar de 23 de ani a venit tocmai de la Suceava, in numele a 25 de firme.

"Facem prezenta de trei ori pe zi, la opt dimineata, la patru dupa-amiaza si la miezul noptii. Cine are trei absente in registru pierde locul", povesteste acesta.

Tanarul se afla printre cei norocosi, pentru ca si-a inchiriat garsoniera in Giulesti si are unde sa se odihneasca. Altii stau in masini, cu paturi si haine de schimb, si asteapta rabdatori sa treaca saptamana.

Majoritatea sunt barbati, doar doua femei. Doamna in varsta care completeaza integrame, asezata pe gard, locuieste in zona. "Nu stiu de ce am venit. M-a trimis sotul, ca l-a rugat varul cu IMM de la Buzau sa-i tinem rand", marturiseste ea. Cealalta, imbracata in trening de catifea, e tanara.

Nu vrea fondurile nerambursabile, e platita cu ceva banuti - nu vrea sa divulge cati, sa nu strice piata - de cativa intreprinzatori, sa le tina rand. Martea viitoare, pe 10 aprilie, cand ANIMMC va da startul celor opt programe de finantare, si ea, si ceilalti veniti din toata tara, vor ca lista sa fie luata in considerare exact ca in registrul lor.

"Cine vine dupa bani pe 10 si nu e pe lista noastra va trebui sa astepte dupa noi", spune femeia.

Astfel de liste s-au intocmit peste tot in tara. Ghinionul celor care au stat la rand zile intregi este ca, de aceasta data, reprezentantii ANIMMC nu vor tine cont de aceasta lista, cand va incepe inscrierea dosarelor de solicitare a finantarilor.

"Noi nu putem ingradi dreptul tuturor firmelor de a solicita fonduri nerambursabile. Toti intreprinzatorii care vor veni la sediul institutiei si la oficiile teritoriale vor avea posibilitatea sa se inscrie", au precizat ei. Oamenii spun ca stiu despre acest lucru, insa nu pot fi de acord cu el.

"Trebuie sa se tina cont, asa e corect", zic ei si chiar promit "un scandal pe cinste, daca nu va fi cum spun".

Integral in Gandul