Documentul intitulat "Dincolo de teroare - Adevarul despre amenintarile reale la adresa lumii noastre" afirma ca "razboiul impotriva terorismului nu functioneaza si este pe cale sa sporeasca riscul unor alte atacuri teroriste, precum cele de la 11 septembrie 2001".

"Razboiul din Orientul Mijlociu, ca parte a luptei anti-teroriste, nu a facut decat sa intensifice violenta in regiune si sa creeze o zona de lupte pentru jihadisti", se precizeaza in raportul organizatiei.

Potrivit BBC News, miscarea talibana islamista si-a intensificat actiunile la sase ani dupa ce a fost indepartata de la putere in Afganistan de invazia americana care a urmat atentatelor de la 11 septembrie.

Oxford Research Group recomanda o serie de "abordari durabile" pentru lupta impotriva terorismului, care constau in retragerea fortelor americane din Irak si inlocuirea lor cu trupe de stabilizare trimisa de ONU, acordarea de ajutoare pentru reconstructia si dezvoltarea Irakului si a Afganistanului, precum si desfiintarea inchisorii americane de la Guantanamo Bay.

Documentul indemnat si la un angajament ferm in favoarea rezolvarii conflictului israeliano-palestinian prin infiintarea a doua state separate.

In cazul Iranului si al programului nuclear al acestei tari, raportul avertizand totodata ca o intervenitie militara ar fi "un dezastru" si sunt recomandate negocierile pe calea diplomatiei.