Manastirea Sfantul Mina, din apropierea Sofiei, este unul dintre multele exemplele de darnicie. Noile icoane donate de afaceristi, uriase si pline de aur, au ajuns sa le domine pe cele originale, vechi de sute de ani, la care credinciosii continua insa sa se roage.

In curtea bisericii, pe chiliile renovate, placi impunatoare de marmura le amintesc bulgarilor care sunt „binefacatorii”: afaceristi din cele mai selecte cercuri economice ale tarii.

„Publicul are o parere proasta despre noii imbogatiti”, spune analistul politic Evgheni Dainov, citat de AFP. „Asa ca oamenii de afaceri isi cauta legitimitatea aratandu-si devotamentul fata de biserica, fara a fi insa cu adevarat credinciosi”, adauga analistul.

Insa nici macar donatiile substantiale catre biserica nu au reusit sa-i ajute prea mult pe unii dintre noii imbogatiti. AFP da exemplul lui Ilia Pavlov, presedintele holdingului Multigroup, ucis intr-un atentat acum trei ani, langa biroul sau din Sofia.

Pavlov era unul dintre cei mai ferventi sponsori ai bisericii ortodoxe bulgare, printre actele sale de caritate numarandu-se si construirea unei biserici in satul sau natal.

Aceeasi soarta a avut-o si Emil Kiulev, unul dintre bancherii de top ai Bulgariei. A fost impuscat mortal acum doi ani. Si el contribuise cu donatii mari la construirea unor biserici.