Presedintele Basescu capata practic noi puteri dupa ce Curtea Constitutionala ii consfinteste rolul de presedinte-jucator, scrie Cotidianul. Judecatorii au stabilit ca seful statului nu a incalcat grav Constitutia, noteaza si EvZ. Totodata, Romania Libera vorbeste de cartile jucate de Basescu in cazul suspendarii sale de catre Parlament. Mai mult, el a cerut liderilor politici sa se gandeasca daca nu cumva prioritatile Romaniei sunt cu totul altele decat suspendarea sa din functie, precizeaza si Ziua.

Vine la Guvern cind vrea el

Aceiasi judecatori au decis, totodata, ca presedintele-jucator poate participa la orice sedinta de guvern vrea. Ca poate cere schimbarea sefilor serviciilor, urmind ca decizia s-o ia Parlamentul. Mai mult, judecatorii supremi il sustin pe Basescu si in privinta relatiilor sale privilegiate cu Partidul Democrat:

„In articolul 84 din Legea Fundamentala se prevede ca acesta nu poate fi membru al unui partid politic, dar nu i se interzice sa pastreze legaturi cu partidul care l-a sustinut in alegeri sau cu alte partide politice.

O asemenea interdictie nici nu ar fi in spiritul Constitutiei, in conditiile in care presedintele Romaniei este ales in functie prin sufragiu universal, pe baza unui program politic, si are fata de electorat datoria sa actioneze pentru indeplinirea acestui program“. Nici numirea lui Tariceanu nu poate fi considerata neconstitutionala cita vreme a fost validata de Legislativ.

De asemenea, judecatorii au concluzionat ca nici acuzatiile privind interceptarile ilegale nu au acoperire in realitate. (Ciprian Ranghel)

Integral in Cotidianul

Incalcare si nu prea

Desi lasa fara obiect cererea de suspendare, reclamantii lui Basescu au totusi o consolare: pot spune in continuare ca presedintele a incalcat Constitutia.

Si asta pentru ca in avizul transmis parlamentului Curtea Constitutionala sustine ca nu orice incalcare a Legii fundamentale poate fi considerata o „fapta grava” care sa justifice suspendarea din functie sefului statului, respectiv o decizie ce produce efecte contrare prevederilor constitutionale.

In acest sens, judecatorii constata ca acuzatiile aduse lui Basescu se bazeaza, mai degraba, pe notorietate decat pe consecinte concrete.

Astfel, Curtea considera ca nu i se poate imputa presedintelui ca l-a desemnat premier pe Tariceanu fara consultarea partidelor, de vreme ce parlamentul nu a retinut vreo neregula constitutionala in acest caz si a acordat votul de investitura cabinetului condus de acesta.

Aceeasi solutie este data si in cazul demisiilor sefilor SRI si SIE, cand tot legislativul a luat act de incetarea mandatului acestora. (Clarice Dinu)

Integral in EvZ

Basescu, impacat constitutional

Demisia si intoarcerea la electorat sunt cartile jucate de presedintele Basescu in cazul suspendarii sale de catre Parlament.

"In situatia in care, in pofida avizului Curtii Constitutionale, Parlamentul va vota suspendarea mea, in maxim cinci minute de la vot voi demisiona din functie si voi chema in fata electoratului si pe cei care au generat un abuz constitutional", a anuntat ieri la Palatul Cotroceni seful statului.

El a afirmat ca decizia Curtii Constitutionale reprezinta certificatul de "buna purtare", iar activitatea sa in cei doi ani de mandat a fost in litera si spiritul legii. Basescu a precizat ca ramane valabil sloganul sau din campania electorala: "Pun totul pe o singura carte", aceea fiind Constitutia.

"Daca vor acea magica liniste, le pot spune ca aceasta este starea in care hotii se simt cel mai bine. Furturile se fac in liniste", a punctat seful statului, adept al afirmatiilor raspicate.

El a precizat ca nu se afla in nici una din situatiile care justifica suspendarea - inalta tradare sau comiterea de fapte grave prin care incalca legea fundamentala a statului -, iar ceea ce se va intampla in Parlament "este doar o decizie politica" pe care o va trata ca atare. "seful statului a subliniat ca trebuie decuplati oligarhii tranzitiei de deciziile politice".

Romania nu mai poate continua sa fie tributara acestor indivizi", a spus Basescu. (Adriana Dutulescu, Romulus Georgescu, Iulia Vaida)

Integral in Romania Libera