Vestea suspendarii lui Traian Basescu a facut instantaneu inconjurul lumii prin depesele principalelor agentii internationale de presa. Relatarea Reuters, preluata intre altele de editiile online ale Financial Times si CNN, arata ca decizia de joi a Parlamentului de la Bucuresti adanceste criza politica din Romania, cu implicatii majore asupra reformelor structurale cerute de UE.

Potrivit Reuters, suspendarea presedintelui Basescu “adanceste dificultatile politice ale tarii si pune problema unor alegeri prezidentiale anticipate.

Aceeasi agentie arata ca votul “adanceste batalia politica in noul stat membru balcanic al Uniunii Europene, care, spun analistii, ar putea fi fortat sa lupte din greu pentru a indeplini cererile blocului comunitar in privinta reformelor structurale si pentru a se pregati pentru a absorbi miliarde de euro sub forma de asistenta” comunitara.

Tot Reuters arata ca suspendarea a fost propusa de PSD “in ceea ce, spun analistii, a fost o tentativa a acestora de recastigare a puterii si de recastigare a sprijinului public, grav afectat de scandaluri de coruptie”.

Agentia mai precizeaza ca ca Romania s-ar putea trezi in situatia ca UE sa refuze sa accepte deciziile judecatoresti ale tribunalelor sale, daca reformele anticoruptie nu continua.

AFP scrie, de asemenea, despre suspendarea presedintelui roman, amintind ca acesta a promis sa demisioneze in caz de suspendare si ca, intr-o asemenea situatie, el este inlocuit la conducerea tarii de social-democratul Nicolae Vacaroiu.

Suspendarea este anuntata si de Associated Press, care aminteste ca presedintele ramane cel mai popular politician din Romania, care a promovat reformele economice si sociale pentru a ajuta tara sa adere la UE.

Popularitatea lui Basescu este mentionata si in relatarea BBC World, care vorbeste ca Parlamentul la acuzat de incalcarea Constitutiei, desi Curtea Constitutionala nu a gasit nici o dovada in acest sens.

Pentru Euronews, Curtea Constitutionala l-a absolvit pe seful statului de acuzatiile de incalcare a Constitutiei, dar liderii opozitiei pretind ca judecatorii instantei au fost fortati sa faca acest lucru.