L-au suspendat, votul trebuie validat de Curtea Constitutionala si publicat, dar asta e o simpla formalitate. Ce urmeaza de aici? Am sa impart in doua categorii consecintele celor petrecute astazi. Prima categorie este consecintele in ce priveste politica de partid, evolutia scenei politice. Aici se vor intampla, cred eu, destul de putine.

Nu cred in rasturnari spectaculoase ale scorurilor electorale. Pe termen scurt PSD si Mircea Geoana ar putea inregistra o crestere, un fel de bonus pentru ceea ce e perceput ca victorie politica. PNG va creste fara indoiala, iar PRM va scadea. Probabil ca si PNL, in timp ce PLD va creste.

Presedintele va demisiona odata ce suspendarea va deveni act oficial (nu stiu daca isi mai poate realiza intentia de a suprapune referendumul privind votul uninominal cu alegerile prezidentiale). Peste 3 luni insa va reveni la Cotroceni, caci nu vad cum ar putea sa fie impiedicat.

Sigur, se vorbeste (neoficial) de a-i interzice prin lege (un fel de sanctiune pentru suspendare) sa mai candideze, dar o astfel de modificare ar fi flagrant neconstitutionala; se mai vorbeste de “aparitia” unor dosare penale insa pentru a avea efect asa ceva trebuie o sentinta definitiva prin care sa-si piarda drepturile electorale.

(Am sa fac aici o paranteza; e amuzant sa-i vezi cum se contrazic permanent. “Nu ne temem de electorat”, dar facem o lege care sa ne scuteasca de contracandidat in competitia electorala.

“Presedintele a incalcat constitutia”, dar apoi l-am suspendat in ciuda constitutiei, si speram sa scapam de el prin masuri care sunt flagrant incompatibile cu orice constitutie democratica. “Presedintele a incalcat independenta justitiei”, dar speram ca dupa ce pleaca sa-i putem scoate dosare penale - asa cum de altfel i-au scos si inainte de a ajunge presedinte.

“Presedintele a santajat CCR prin intermediul SRI” spunea alde Gusa, dar constata in acelasi timp, cu satisfactie, ca presedintele “a pierdut controlul asupra serviciilor”. Lista e interminabila.)

Astea sunt consecintele in planul politicii de partid. Relativ minore. Consecintele cu adevarat grave, zona unde iresponsabilitatea parlamentara de azi (acest al cincilea parlament roman a stabilit un nou record) isi va arata consecintele este cea institutionala. Poate peste 3 luni Traian Basescu va reveni la Cotroceni, in aceeasi situatie ca pana azi, sau poate ca nu. Nu conteaza.

Insa relatiile institutionale sunt iremediabil afectate, aici nu se mai poate reveni in nici un fel la situatia de pana azi. Dar despre asta intr-un alt articol.