Traian Basescu a decis sa nu mai demisioneze, iar acum se pregateste de referendum, scrie Romania Libera. EvZ noteaza ca duminica va fi organizat un miting in Capitala pro-Basescu. In schimb, Cotidianul vorbeste de posibilele idei cu care ar veni PD pentru a-l salva pe presedinte. Basescu a depus o contestatie la decizia de suspendare, dar care a fost respinsa de Curta Constitutionala, precizeaza si Gandul.

"Ne vedem la vot, peste 30 de zile"

"Viata nu e intotdeauna cum o planifici. Ne revedem peste 30 de zile la Cotroceni", a declarat ieri presedintele suspendat, Traian Basescu, in Salonul Ambasadorilor din Palatul Cotroceni, anuntand debutul interimatului lui Nicolae Vacaroiu. Basescu a spus ca solutia cea mai buna pentru Romania este participarea sa la referendumul care va fi organizat ca urmare a suspendarii sale din functie.

"La un moment dat am anuntat ca voi demisiona daca se produce suspendarea in Parlament. Speram ca acest lucru va insemna o competitie electorala cinstita intre liderii partidelor si, in acelasi timp, speram ca un astfel de gest sa antreneze si alegeri anticipate pentru Parlament.

Mai mult, primul ministru a afirmat intr-o scapare generata de emotie si tensiune ca demisia presedintelui ar fi proba ca si-a pierdut dreptul moral de a mai candida.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a afirmat fara ezitare ca se prefigureaza schimbarea Legii electorale. Toate acestea ma indreapta catre o concluzie, aceea ca suspendarea era doar un punct in programul de eliminare a politicianului Traian Basescu din viata politica", a explicat Basescu. (Iulia Vaida)

Integral in Romania Libera

Miting pro-Basescu

O manifestatie pro-Basescu va avea loc duminica, in Piata Constitutiei, intre orele 17.00 si 22.00. Primaria Capitalei a aprobat ieri desfasurarea mitingului, la care si-au anuntat participarea 10.000 de persoane. Protestul este organizat de Fundatia pentru Infrumusetarea Capitalei si Asociatia pentru Siguranta Cetatenilor.

Din pozitia de presedinte suspendat, Traian Basescu nu va mai putea veni la serviciu in biroul sau de la Palatul Cotroceni. Va primi insa salariul de presedinte, va fi pazit de un echipaj complet de la SPP si se va deplasa in coloana oficiala.

Pe timpul suspendarii, Basescu nu va mai avea acces la telefoanele speciale, adica cele cu „fir scurt” cu serviciile, cu guvernul sau cu liderii importanti ai lumii. Acestea vor putea fi folosite in schimb de presedintele interimar. Seful statului isi va pastra imunitatea si nu va putea fi cercetat de justitie.

El nu va mai fi nevoit sa paraseasca Vila Lac 3, resedinta oficiala a presedintelui Romaniei. Daca si-ar fi dat demisia, Traian Basescu ar fi beneficiat de drepturile prevazute in legea referitoare la fostii sefi de stat: trei sferturi din salariu, echipaj SPP redus si o alta resedinta de protocol, unde sa-si desfasoare activitatea, care ar fi trebuit sa-i fie repartizata de catre guvern.

In plus, ar mai fi avut dreptul la un consilier, un secretar si un cabinet de lucru, tot de la guvern. (Laura Gafencu)

Integral in EvZ

PD tine cu Basescu

PD scoate o lege-fantoma pentru salvarea presedintelui

PD acuza PSD si PNL ca pregatesc o lege care sa-l impiedice pe Basescu sa mai candideze. Liberalii spun ca PD lanseaza o „diversiune“ care ii permite presedintelui sa renunte la demisie.

„PNL, PSD, PRM si UDMR, cu sprijinul PC, pregatesc o modificare a legilor electorale prin care, in urma jocurilor de culise, actualul presedinte sa nu mai poata candida“, a anuntat ieri presedintele executiv al PD, Adriean Videanu (foto).

El a prezentat ieri presei un document nesemnat, asemanator unui proiect legislativ, despre care spune ca „circula prin calculatoarele parlamentarilor PNL si PSD“ si ca ar fi elaborat „in cinci-sase laboratoare ale PSD“.

Principala prevedere a prezumtivului proiect legislativ prezentat de Videanu spune ca „nu pot candida persoanele care au indeplinit functia de presedinte al Romaniei si au fost suspendate din aceasta functie“. De la Cluj, Emil Boc a sustinut si el, intr-o conferinta de presa, varianta enuntata de Videanu.

De la Pitesti, liderul PSD, Mircea Geoana, s-a grabit sa califice documentul prezentat de Videanu drept „o intoxicare teribila“, iar liderului PD i-a transmis ca „delireaza“. „Nu avem nici un fel de intentie sa limitam drepturile electorale ale lui Traian Basescu“, spune Geoana.

La rindul sau, senatorul PSD Antonie Iorgovan sustine ca impiedicarea lui Basescu de a candida pe motiv ca a fost suspendat ar intra in conflict cu Constitutia.

La rindul sau, vicepresedintele PNL Crin Antonescu sustine ca documentul este „o diversiune“ menita sa ii ofere lui Traian Basescu o justificare pentru a nu mai demisiona. „Premierul nu a initiat nici o astfel de hotarire in PNL sau in grupurile parlamentare ale PNL.

Nu s-a discutat nici o secunda despre o astfel de hotarire“, spune Antonescu.(Raul Balogh, Mihaela Radu)

Integral in Cotidianul

Basescu a depus degeaba contestatie la Curtea Constitutionala

Presedintele Traian Basescu a depus, ieri, la Curtea Constitutionala o contestatie impotriva hotararii Parlamentului prin care s-a dispus suspendarea sa din functie. Contestatia a fost depusa doar in scris si nu a fost sustinuta oral in fata instantei de catre seful statului sau de catre un aparator legal al acestuia.

Actiunea introdusa de presedinte a fost judecata odata cu procesul prin care s-a constatat existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei, deschizand calea pentru instalarea lui Nicolae Vacaroiu ca sef interimar al Statului.

Contestatia depusa de Traian Basescu a fost respinsa, in unanimitate, de judecatori ca fiind inadmisibila. Practic, sfatuitorii juridici ai presedintelui i-au sugerat acestuia exercitarea unei cai de atac care nu este prevazuta de lege.

Surse din cadrul Curtii Constitutionale ne-au precizat faptul ca aceasta contestatie s-a intemeiat pe ignorarea faptului ca - potrivit Constitutiei - avizul instantei constitutionale este doar consultativ, iar Parlamentul nu este obligat sa tina cont de el. (G.S., D.V.)

Integral in Gandul