Ei nu vor sa stea, in fiecare luna, cu inima cat un purice la gandul ca banii lor se vor pierde odata cu disparitia firmei care le administreaza „batranetile”.

Cu sau fara voia lor insa, cei care au pana in 35 de ani vor cotiza, de la inceputul anului viitor, la fondurile private de pensii. Sociologii sunt de parere ca oamenii vor fi pregatiti sa accepte noile sisteme abia peste zece ani.

Companiile care au fost autorizate pana in acest moment sa administreze fonduri de pensii private in Romania sunt mai optimiste si considera ca o campanie reusita de informare le va aduce clienti.

Pe de alta parte, reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) recunosc faptul ca trebuie sa schimbe mentalitatea romanilor intr-un timp foarte scurt si cu numai un milion de dolari, bani imprumutati de la Banca Mondiala. Campania CSSPP va incepe in luna iulie.

Pensia mica, dar sigura, de la stat

Nesiguranta, instabilitatea economica si sociala a Romaniei in aceasta perioada, lipsa de informare, dar mai ales tepele pe care si le-au luat oamenii, imediat dupa Revolutie, in momentul prabusirii diverselor

fonduri-fantoma la care isi depusesera banii sunt doar cateva dintre motivele care ii determina pe romani sa aiba mai multa incredere in pensia de la stat decat in cele private.

Asta, desi indemnizatia se va micsora treptat, in conditiile in care, in decurs de opt ani, numai 3,5% din banii pe care ii achita contribuabilul la asigurarile sociale vor mai ajunge la pilonul I (pensia de la stat), in timp ce restul de 6% din cotizatie va fi virat la pensiile private obligatorii (pilonul II).

„Procesul de imbatranire accelerata a populatiei, la care asistam in prezent, va produce dificultati pentru actualul sistem al pensiilor de stat”, este de parere Bram Boon, director ING Asigurari de Viata. Asta, din cauza ca 15a% din populatie avea varsta peste 65 de ani in 2004, iar procentul se estimeaza ca va creste cu 25% pana in 2030-2050.

Romanii au luat teapa

Cu alte cuvinte, romanii vor in continuare pensia mica de la stat, in timp ce statul cauta o scapare in sistemele private. „Statul nu mai poate gestiona sistemul public de pensii, care provoaca antipatie prin proasta gestionare a fondurilor.

Si, astfel, statul paseaza responsabilitatea spre privat”, spune sociologul Marius Pieleanu.

El crede ca reactia negativa a romanilor fata de pensiile private este justificata.

„S-a creat in memoria colectiva aceasta imagine a fraudarii oamenilor prin esecul Caritas, FNI si a altora asemanatoare. Au fost fraude la nivel national si, din aceasta cauza, impactul a fost cu atat mai mare”, este de aceeasi parere si sociologul Maria Voinea.

Studiile realizate de una dintre companiile care a fost autorizata de CSSPP sa administreze un fond de pensii private facultative, Aviva Asigurari de Viata, arata ca experientele negative gen FNI nu au facut decat sa intareasca si mai mult reticenta deja existenta a romanilor.

„Studiile realizate de Aviva privind obiceiurile de consum ale romanilor releva reticenta acestora fata de pensiile private, cauzata in primul rand de lipsa de informare cu privire la ceea ce inseamna si ceea ce ofera sistemul de pensii private”, spune Shah Rouf, CEO Aviva Asigurari de Viata.

El crede ca institutii precum Caritas sau FNI nu au facut decat sa erodeze increderea romanilor in orice fel de investitie pe termen mediu sau lung, indiferent de gradul de risc implicat.

Integral in Evz