Astazi este la moda asa-numita “gastronomie moleculara”, o ramura relativ noua a artei culinare. Ce inseamna acest lucru? Inseamna sa mergi la un restaurant unde esti servit, de exemplu, cu o omleta care contine pe langa oua, caviar cu pepene verde, fructul pasiunii, menta si parmezan in aspic.

Revista "Restaurant Magazine" a acordat premiile pentru cele mai bune 50 restaurante din lume. In top, conduce Franta, cu 12 restaurante, urmata de Statele Unite, cu 8 si Marea Britanie, cu 7. In frunte se afla insa restaurantele care au adoptat acest stil de gatit - “gastronomia moleculara”.

Pe primul loc se situeaza restaurantul spaniol El Bulli. Expertii in gastronomie si criticii in materie l-au ales nu numai cel mai bun restaurant din Europa, dar si din lume. Restaurantul se afla in Costa Brava, in apropiere de Barcelona, si apartine maestrului bucatar Ferran Adria Acosta, un om de stiinta care are drept pasiune gastronomia.

El tine restaurantul deschis doar 6 luni pe an, din aprilie pana in septembrie, in restul anului experimenteaza si studiaza retete noi. Preparatele lui fac parte din asa-numita “gastronomie moleculara”, considerata de altfel o stiinta.

Caviar si ciocolata la The Fat Duck
Foto: cannel4.com

Pe locul 2, se situeaza un restaurant din Marea Britanie, aproape la fel de original ca si El Bulli. Este vorba de The Fat Duck. El este condus de un alt maestru al gastronomiei moleculare - bucatarul-sef Heston Blumenthal. Acesta ofera in meniu “nitro-green tea”, lime mousse si terci de melc, gatite cu cele mai neobisnuite ingrediente.

Atat El Bulli, cat si Fat Duck, apar si in topul celor mai ciudate restaurante din lume, realizat de revista americana Forbes.

Pe locul 3, restaurantul Pierre Gagnaire, din Franta, tara care detine un sfert dintre restaurantele aflate in topul celor mai bune din lume. Parisul este orasul cu cele mai multe restaurante premiate, noua, urmat de Londra si New York.

Desi pe locul 4, restaurantul american The French Laundry. Are specific frantuzesc si este cel mai bun din cele doua Americi, desi a fost infiintat in urma cu 13 ani. Ideea de crea un restaurant de tara idilic a incoltit in mintea lui chef-ului Thomas Keller dupa vizita facuta in Franta, unde a fost fascinat de restaurantele vazute acolo.

The Fat Duck

Pe locul 5 se afla restaurantul australian Tetsuya's, care este si cel mai bun din Australia. Rar gasesti loc la acest restaurant. Rezervarile se fac cu cateva luni inainte. Australienii se inghesuie sa guste un amestecul de preparate dupa retete frantuzesti si japoneze.

Pe locurile 6 si 7, doua restaurante latine: Bras, unul frantuzesc, si Mugaritz, restaurant spaniol. Pe locul 8, Le Louis XV -lea din Monaco. Pe 9, Per Se, din SUA, iar pe 10, restaurantul Arzak, din Spania.

Desi este considerat cel mai bun de pe continentul asiatic, restaurantul indian Bukhara, se afla tocmai pe pozitia 37. La 10 locuri distanta, pe pozitia 47, se afla Le Quartier Francais, din Africa de Sud. El a fost recunoscut drept cel mai bun restaurant din Orientul Mijlociu si Africa.