Nu s-a stabilizat insa nici la acest nivel, ci s-a dus pana la 3,32 lei, in conditiile in care leul este sustinut, in continuare, de nivelul foarte ridicat al dobanzilor interbancare pe termen scurt", ne-a declarat un dealer valutar.

Pe pietele financiare internationale, dolarul s-a depreciat usor in prima parte a zilei de la 1,3584 la 1,3636 dolari/euro, cursul afisat ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) aratand o depreciere a monedei nationale cu 88 lei vechi fata de dolar (de la 2,4314 lei/dolar, la 2,4402 lei/dolar).

De asemenea, BNR a afisat in prima parte a zilei de"ieri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 28,50% pe an fata de 12,50% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a"crescut la 54,13% pe an de la 17,25% pe an, cat era joi.

"Aceste cresteri uriase de dobanzi sunt rezultatul scaderii dramatice a lichiditatii din piata monetara, probabil ca urmare a nivelului peste asteptari al platilor la bugetul de stat.

In plus, BNR a sterilizat, la licitatia pentru depozitele la o luna, 46% din oferta bancilor comerciale, ceea ce a surprins bancile care se asteptau la 30%, motiv pentru care acestea s-au vazut nevoite sa se refinanteze din piata la dobanzi mai mari", a explicat un alt dealer valutar.

Integral in Gandul