Directorul BP, Lordul Browne, a socat marti piata internationala a energiei anuntand ca demisioneaza de la conducerea grupului petrolier.

El a luat aceasta decizie ca urmare a dezvaluirilor ca a depus marturie mincinoasa in instanta, in tentativa de a pune capat unor speculatii referitoare la o relatie homosexuala pe care acesta a avut-o la un moment dat, relateaza Financial Times.

Conducerea BP - a doua mare companie petroliera din Europa - a acceptat demisia in urma unei intrevederi pe care el a avut-o cu presedintele grupului, Peter Sutherland, dupa ce o instanta britanica a permis publicatiei Mail on Sunday sa publice detalii despre viata personala a lui Browne.

FT citeaza o declaratie in care acesta arata ca "in cei 41 de ani pe care i-am petrecut alaturi de BP, mi-am separat viata personala de cea de afaceri. Intotdeauna am considerat ca preferintele mele sexuale sunt o chestiune personala... Este o mare dezamagire ca un grup de presa a decis acum ca speculatiile despre viata mea personala trebuie facute publice".

El a admis ca "am avut o relatie de patru ani cu Jeff Chevalier, care a ales sa spuna povestea pentru Associated Newspapers, ce editeaza The Daily Mail, Mail on Sunday si Evening Standard".

Potrivit instantei care a judecat cererea lui Browne ca Mail on Sunday sa nu faca publice aceste informatii, seful BP a mintit in marturia sa referitoare la circumstantele in care l-a cunoscut pe Jeff Chevalier.

FT noteaza ca Chevalier a afirmat pentru Associated Newspapers ca Lordul Browne ar fi folosit in mod inadecvat resursele BP si ca ar fi transmis informatii secrete ale companiei. Browne a respins, in declaratia sa de astazi, aceste acuzatii.

Succesorul Lordului Browne este Tony Hayward, care urma sa preia fraiele companiei de la Browne la 1 august a.c..