„Daca situatia din Spania persista, multi dintre romanii cei care lucreaza acolo s-ar putea intoarce acasa. Iar aceasta evolutie ne-ar furniza solutia pentru problema noastra interna”. Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, citeste in aceasta cheie evenimentele de pe bursa spaniola.

Evenimente care, potrivit lui Emil Stoica, au doua explicatii:

- preturile in sectorul imobiliar din Spania s-au dublat in numai 5 ani, creandu-se o bula

- pentru 2007 se prevede constructia a 800.000 de locuinte la o cerere estimata de 600.000; cererea redusa se datoreaza si re-orientarii cetatenilor din Europa de Nord catre alte piete.

Ce a insemnat insa prabusirea pietei spaniole a constructiilor? Potrivit Financial Times, companii spaniole - mari si mici - din constructii au suferit socuri serioase la bursa.

Companiile FCC si Sacyr Vallehermoso sunt vazute de FT drept extrem de expuse la colaps, avand in vedere investitiile facute in ultimii ani. Alte mari companii in aceeasi situatie - Inmocaral si Metrovacesa. Si ca ele sunt multe altele.

In toate aceste companii lucreaza zeci de mii de romani. Statisticile nu ofera cifre exacte, dar in piata interna se vorbeste despre mai mult de 50.000 de muncitori constructori romani. Plecati in masa, la fel ca si colegii lor care acum muncesc in Italia, au lasat un gol mare pe piata de munca autohtona.

Dan Popp - director general al companiei Impact Developer & Contracter, crede ca muncitorii romani aflati acum in Spania „vor incerca alte piete, insa mai devreme

sau mai tarziu se vor intoarce in tara”.

De aceeasi parere este si Ionut Popescu, directorul editorial al revistei Capital. „Nu cred ca se pune problema ca Romania sa inregistreze aceeasi situatie dramatica in sectorul constructiilor. Partea buna pentru noi poate fi insa repatrierea muncitorilor, care ne-ar rezolva o mare problema: aceea a crizei de pe piata fortei de munca”.