Romanii vor putea accesa primele credite "relaxate", fara avans si limita de creditare, cel mai tarziu saptamana viitoare, insa acest lucru va fi posibil doar la una dintre bancile care au depus noile norme la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Potrivit unor surse din cadrul BNR, banca in cauza a raspuns la toate solicitarile bancii centrale, iar procesul de avizare este pe ultima suta de metri, intrarea in vigoare urmand sa se faca imediat dupa aprobare.

Nu acelasi lucru se poate spune, insa, si despre celelalte banci, care desi s-au aratat public "incantate" de decizia BNR de a relaxa creditele, au tratat cu "superficialitate" solicitarile BNR, sustin sursele citate.Multe dintre bancile care au trimis documentatia catre BNR sunt obligate fie sa o refaca, fie sa aduca completari serioase, spun sursele citate.

Motivul: BNR a considerat ca sunt neconforme cu normele de prudenta cerute. Lipsa strategiei si profilului de risc al bancii ori intocmirea normelor in total dezacord cu situatia existenta sunt doar cateva dintre "lipsurile" consemnate de BNR. "Unele banci au clasificat clientii pe transe de venituri in loc de clase de risc, ceea ce contravine reglementarilor BNR", au mai adaugat sursele BNR.

Ieri, in cadrul unei intalniri dintre reprezentantii BNR si cei ai Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) au fost evidentiate toate lipsurile din cadrul normelor de creditare trimise deja la BNR.

integral in Gandul