Va mai amintiti de fotografia care-l imortaliza pe un turist pe acoperisul unui dintre turnurile gemene din New York, in timp ce unul dintre avioanele deturnate de Al-Qaeda se indrepta direct spre cladire? Ei bine, este una dintre farsele care au circulat ani buni pe net, prin intermediul e-mailului, si pe care multi au crezut-o reala.

Evident, nu e vorba decat de o fotografie prelucrata in Photoshop. Revista PCWorld a realizat un delicios top al celor mai tari farse raspandite in toata lumea prin intermediul web-ului. Daca vreti sa revedeti...

Turistul ghinionist

Prima in top e poza cu asa-zisul turist de pe World trade Center. In spatele lui se poate vedea un avion gata-gata sa intre intr-unul dintre turnuri. PCWorld explica pe indelete de ce e un fals: avionul din fotografie e alt model decat cele doua care au lovit WTC in 11 septembrie 2001.

Nici directia din care avionul nu e buna, iar dupa umbre se vede ca poza a fost facuta la o ora ce nu coincide cu cea a atacurilor. Daca zic ei...

Pisica uriasa

Pisica uriasa

A circulat cativa ani buni prin e-mailurile americanilor, ba chiar si prin Europa. Parea o pisica recordmana, mare cat un vitel nou-nascut. Iar textul care insotea poza vorbea despre niste experimente nucleare, al caror rezultat era aceasta felina cat o bovina. Si nu putini au fost convinsi de veridicitatea ei. Pana la urma, tot Photoshop-ul a fost de vina.

Proprietarul pisicii - da, da, batranelul blajin cu barba - a recunoscut ca s-a distrat putin cu computerul. “Nu credeam ca cineva va lua de buna poza asta”, a explicat razand vanzatorul de iluzii. Mai greseste omul...

Bill Gates iti da bani

Mai tineti minte e-mailul care va indemna sa testati un programel al Microsoft, e-mail semnat chiar de Bill Gates? Milioane de oameni au primit acest spam, iar textul era de o sinceritate dezarmanta: Microsoft are nevoie de voluntari pentru testare, un prieten de-al meu a facut-o si apoi a primit un cec de 1.000 de dolari, da-l si tu mai departe etc.

Un fas, evident, dar multi l-au luat drept o mare onoare facuta de “tatuca” Microsoft.

Scrisorile nigeriene

S-a scris atat de mult despre ele, ca n-are rost sa reluam povestea. Esential e ca, in ciuda catralioanelor de avertismente, inca mai exista oameni care cad in plasa.

Microsoft cumpara Firefox

E ca si cum Steaua ar fi anuntat ca va cumpara Dinamo. Sau Real pe Barcelona. Dar si aceasta farsa a avut publicul ei-tinta. Anuntul privind cumpararea Firefox de catre Microsoft a fost facut de un site absolut necunoscut, al carui trafic a explodat insa dupa postarea stirii false. Si a crescut pana a crapat.

Intre timp insa, nu putini au fost cei care au condamnat inca o data Microsoft pentru practicarea monopolului.