Chiar daca aleg solutia construirii unui sediu propriu, companiile isi aleg un constructor pe masura care le preda cladirea "la cheie".

Varianta inchirierii ofera la randu-i alte posibilitati: un sediul intr-o cladire de birouri sau o vila intr-un cartier linistit - central si chiar un apartament, insa aceasta ultima solutie este agreata din ce in ce mai putin.

Specialistii spun ca fiecare varianta are propriile avantaje si dezavantaje, insa totul depinde de dimensiunile afacerii si de cat de mult tine compania in cauza la propria "carte de vizita" - care la prima impresie este sediul.

Potrivit unui studiu al CB Richard Ellis (CBRE), stocul spatiilor de birouri din Bucuresti ar putea ajunge, pana la sfarsitul anului, la 1,6 milioane de metri patrati, in crestere cu 400.000 de metri patrati fata de 2006.

Numarul solicitarilor de spatii de birouri cu suprafete cuprinse intre 250 si 450 mp a crescut cu 22-30%, in timp ce pentru cele de 100-250 mp, cresterea depaseste 40-45%, pentru anul in curs.

Specialistii sustin ca, desi interesul a fost transferat catre cladirile noi, multe firme prefera in continuare sa inchirieze vile drept sediu.

Este vorba atat de vechile vile, cat mai ales despre noile dezvoltari imobiliare de tip vila. In astfel de situatii sunt societatile de avocatura, agentiile de publicitate, firmele de consultanta etc.

In ce priveste tarifele practicate, cele mai scumpe sunt vilele cu "faima" situate in cartiere centrale, linistite, cu multa verdeata in jur. Aici chiria poate ajunge la 20-23 euro/mp/luna.

In celelalte situatii, cand gradul de confort este mai scazut, chiria porneste de la 10 euro si ajunge pana la 19-20 euro metrul patrat.

Integral in Gandul