Strategia de boicotare a sanselor lui Traian Basescu la referendumul din 19 mai a atins punctul culminant cu decizia Curtii Constitutionale care face pe placul actualei coalitii parlamentare.

Este singura consultare populara unde nu mai functioneaza regula majoritatii celor inscrisi pe liste, presedintele fiind in situatia de a putea fi demis cu mult mai multa usurinta decat un primar sau un consilier judetean.

Ca sa nu mai discutam despre parlamentari, pe care doar moartea sau votul ii poate clinti din fotolii. Razgandeala Curtii Constitutionale, care si-a contrazis doua decizii anterioare, probabil pe principiul dublei negatii care se transforma automat in afirmatie, este doar o veriga din lantul pe care cei 322 il intind in calea lui Basescu. Sa ne reamintim.

La zece minute dupa votul de suspendare, pesedistii si liberalii au scapat conspiratia din fisete si intentia de a modifica legea asa fel incat presedintelui suspendat sa-i fie interzis sa mai candideze a iesit la iveala.

Au urmat un intreg martiraj al bietei legi a referendumului, care a fost siluita fara mila, regrete sau mustrari de constiinta. Mai intai, sociologii de partid au luat in studiu sondajele si au decretat: referendumul trebuie sa aiba loc sambata, pentru ca electoratul urban al lui Basescu pleaca in week-end si toate cercetarile arata ca prezenta la vot e mai mica.

Pasul doi: formularea intrebarii de asa natura incat confuzia sa fie maxima. smecheria damboviteana, combinata cu lipsa de scrupule a politicianului de tip 322, a dat un rezultat care probabil va obliga Comisia de la Venetia sa faca reguli cu dedicatie pentru Romania. Suntem probabil singurii din Europa care pentru "da" trebuie sa puna stampila pe "nu" si viceversa.

Decizia parlamentarilor nu a fost intamplatoare, intreaga campanie a PSD-PNL-PRM si PC este centrata pe aceasta confuzie, speculata cu nerusinare. Afisele, clipurile, sloganurile, totul este conceput pe acest truc simplist si lipsit de cel mai elementar fairplay. Se poate spune ca asistam la o frauda in plina desfasurare.

Etapa a treia, care de-abia s-a incheiat, a fost modificarea majoritatii cu care poate fi demis seful statului. Din acest punct incolo se deschid toate posibilitatile, iar ONG-urile care se implica in supravegherea referendumului au atras atentia asupra posibilelor fraude.

Este vorba de metodele de furt deja testate de PSD si care au toate sansele ca prin efortul cumulat al celor cinci partide din coalitia anti-basesciana sa dea rezultate peste orice anticipari. Votul multiplu, autocolantul, autobuzul, dar mai ales amestecul intre "da" si "nu" - sunt doar cateva exemple.

Atentionarile societatii civile, apelurile la corectitudine nu sunt produsele unor minti infierbantate. Pericolul este real dintr-un singur motiv: spre deosebire de alte scrutinuri, cand supravegherea partidelor era reciproca, acum raportul este de 5 la 1.

Peste tot, incepand cu sectiile de votare din creierul muntilor, trecand prin Birourile Electorale Judetene - cel din Vrancea va functiona chiar in biroul faimosului Oprisan - si terminand cu BEC si cu inexistenta Autoritate electorala permanenta, peste tot deci, functioneaza acest raport.

Judecand dupa ceea ce s-a intamplat pana acum, e limpede ca Alianta 322 nu are prea multe scrupule si jene democratice.