Ii vad cum apar la televizor si spun, “Avem nevoie de liniste!” si ma gandesc iata un adevar mai pervers decat orice minciuna. Sunt convins ca enuntul e perfect sincer, daca il interpretam asa cum trebuie. Ei au nevoie de liniste. Urla asta la toate tocsourile; nu trece o conferinta de presa in care sa nu ne impuie urechile cu pledoariile lor vehemente pentru liniste.

Ce nu mai e deloc adevarat este ca si noi avem nevoie de linistea lor. Dar sa vedem ce-i nelinisteste pe reprezentantii actualei coalitii majoritare.

Justitia. Justitia, in primul rand. Noul ministru a decis ca trebuie sa indeparteze unul (sau doi, sau cati e nevoie) oameni din fruntea DNA, dar ar prefera s-o faca - ati ghicit! - in liniste. Spune stirea din Cotidianul,

Ministrul Justitiei Tudor Chiuariu ceruse ca discutiile privind cererea de revocare a lui Doru Tulus sa nu fie publice pentru a se putea discuta sincer si pentru a se clarifica aspectele privind activitatea de lupta impotriva coruptiei.

Am subliniat si ma bucur sa pun in evidenta acest nou exemplu de OPA (Onestitate Produsa prin Accident) de politician. Dl ministru ne spune, practic, ca nu poate discuta sincer in public. Foarte bine, sa stim pe viitor ce pret sa punem pe declaratiile sale. Problema e ca cererea de revocare a unui procuror sef, cum e adjunctul lui Daniel Morar, trebuie sa fie argumentata in dezbaterea publica. Asa cere legea.

Iar dl ministru nu s-a rezumat la asta; si se pare ca este foarte grabit, ma intreb - retoric - de ce, sa duca planurile de interventie in justitie la capat. Dupa ce a inceput procesul de a-l lasa fara adjunct, ministrul si-a indreptat atentia spre dl Morar insusi.

Dl Chiuariu este nelinistit ca DNA incepe anchete fara sa-l anunte (poate ca ar trebui sa nu mai le inceapa inainte sa-i ceara voie, atunci presupun ca s-ar calma pe deplin). I-a cerut procurorului sef al DNA sa nu mai faca asa ceva.

Si sa puna calus si comunicarii cu presa “in perioada in care presedintele e suspendat.”; ba chiar “sa nu mai finalizeze dosare cu actori politici in perioada suspendarii presedintelui”. Pe scurt, am suspendat presedintele acum suspendam si justitia.

Caci a fost foarte agitata, timp de doi ani. Acum in fine se linisteste; sau, mai corect, este linistita cu forta. De asta au ei nevoie.