Vinzarile masive de valuta din partea bancilor au dus cursul leului la un nou maxim al ultimilor ani, in fata monedei europene. Dealerii valutari din piata spun ca motivele sint legate de dobinzile mari de pe piata monetara, de sentimentul regional pozitiv, toate pe fondul unei lichiditati scazute a pietei.

Aprecierea in cascada a leului a inceput la sfirsitul lunii aprilie, o data cu nevoia de lei a companiilor pentru diverse plati la buget, dar si a bancilor, care trebuie sa-si constituie rezervele minime obligatorii la banca centrala. In deschiderea sedintei valutare de ieri, cotatia euro a coborit sub 3,30 lei, cu mici oscilatii apropiate de acest nivel.

„In jurul orei 10.00, au aparut ordine de vinzare de valuta, din partea unor banci off-shore, care au dus cursul pina la cotatii de 3,2980-3,2990 lei. In nici o jumatate de ora, euro a revenit la 3,3000-3,3010 lei/euro. Parerea mea e ca se testeaza acest prag, de 3,3 lei/euro, cursul putind cobori pina la un nivel de 3,28-3,29 lei/euro“, spune Cristi Sporis, dealer al Raiffeisen Bank.

Cursul mediu comunicat ieri la prinz de BNR s-a situat la 3,2974 lei pentru un euro. La terminarea sedintei valutare interbancare de ieri dupa-amiaza, euro coborise si mai mult, ajungind la 3,285 lei.

Integral in Cotidianul