Cu ochii umezi de emotia interimatului ale carui zile se scurg implacabil spre referendum, cu inima ticaind iepureste, socotind dosarele si viitoarele drumuri la Parchet, coalitia antireforma a inceput sa-si piarda cumpatul. Sa dea semne de nervozitate si sa faca gesturi disperate.

Pentru ca asta e semnificatia revocarii din functie a procurorului prin mainile caruia au trecut toti coruptii din varful politicii! tulus a trimis parlamentari in judecata, a declansat urmarirea penala impotriva lui Voiculescu, Copos, Morega si Bela, ancheteaza afaceristi legati prin ombilic politic, deci e inamicul public numarul doi.

Pentru ca favorit e, fara indoiala, Daniel Morar, de care insa nu se poate atinge nimeni deocamdata, din cauza avertismentelor lui Frattini si a clauzei de salvgardare, care nu se lasa impresionata de impetuozitatea de marioneta a lui Chiuariu. In paranteza fie spus, e halucinanta asemanarea intru obraznicie a baietilor cu gura mare si minte putina pe care ii arunca in lupta partidele.

In mod evident, Chiuariu e in misiune, una cu atat mai riscanta cu cat e contra cronometru. Dosarele de coruptie trebuie grabnic scoase din mainile procurorilor care le-au instrumentat, incuiate in fisetele de la partid si scoase doar la comanda. Din stenogramele PSD stim cum, cand si de ce se dau comenzile.

Morar a dezvaluit ca vechile practici s-au reluat: ministrul suna pentru a cere informatii din probatorii, pentru a da ordin ca politicienii sa fie pusi pe lista de asteptare, pentru a intimida. Restauratia se petrece chiar sub ochii nostri.

In acest context, cu atat mai semnificativa este interventia in favoarea actiunii de forta a lui Chiuariu a principalilor lideri politici din Coalitie. Voiculescu jubila si se intrecea in laude, Norica Nicolai gasea totul normal si legal, iar Geoana si Diaconescu isi frecau mainile ca epurarea se poate face cu ajutorul legilor lui Macovei.

Premierul, in schimb, era mandru de vitejia lui Chiuariu, care, vezi Doamne, a reusit de unul singur sa razbeasca legea ANI. Ceea ce omite sa spuna Tariceanu este ca biata ANI si-a pierdut simultan fecioria si independenta si, strivita de greutatea votului in unanimitate, a trecut sub controlul Parlamentului. sefii ei vor fi numiti de Senat, iar inspectorii fiscali vor fi la cheremul partidelor.

Cu alte cuvinte, profetia ca parlamentarii vor ajunge sa-si verifice singuri averile s-a implinit.

Ceea ce, cu siguranta, n-a anticipat Coalitia este solidarizarea magistratilor si a procurorilor in fata actiunii de blocare a dosarelor de coruptie.

Faptul ca procurorii de la DNA au semnat scrisori de protest, riscandu-si functiile, ca secretari de stat din Ministerul Justitiei au demisionat acuzand "epurarea" declansata de Chiuariu arata ca tentativa de a reintroduce dictatul politicului in Justitie va intampina greutati. Mai demonstreaza ca reformele si climatul de independenta de sub Macovei dau roade.

In plus, desi previzibila, reactia Comisiei Europene, a lui Frattini si a presei occidentale a fost rapida. Atentionarile sunt clare: nu vor fi acceptate ingerintele politice.

Disperarea antireformistilor este insa maxima. Pana la referendumul care ar putea sa le dea toate socotelile peste cap mai sunt zece zile, timp in care sunt prea multe de facut. Vacaroiu trebuie sa apuce sa semneze demiterea lui tulus, numirea unui sef liberal la SIE si a unui reprezentant al Cotroceniului in Consiliul de administratie al TVR.

Ca sa nu mai discutam ca cei 322 trebuie sa termine negocierile la legile sigurantei nationale si sa apuce sa le treaca prin CSAT si prin Parlament. Din prea mare graba, neglijeaza insa ca toate acestea se transforma in puncte pentru Basescu.