Romanii care vor opta pentru o pensie facultativa se vor supune unui risc mediu. Fondurile de pensii care vor fi autorizate sa functioneze pe Pilonul III (facultative) vor putea plasa banii colectati de la populatie in instrumente cu risc mediu si scazut, din cauza limitarilor impuse de legislatie.

„Administratorii pot investi maximum 50% in actiuni si obligatiuni tranzactionate in UE si maximum 5% in fonduri de investitii care, la randul lor, investesc tot in actiuni.

Aceasta inseamna ca investitia in actiuni este de maximum 55%, ceea ce se traduce printr-un risc mediu sau chiar mai scazut”, a explicat Mihail Ion, vicepresedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv.

In consecinta, chiar si fondurile de pensii prezentate de administratori ca adresandu-se persoanelor cu un apetit de risc ridicat vor fi produse cu un risc mediu. Mai multi administratori au anuntat ca vor avea fonduri concepute pentru persoanele cu apetit de risc scazut, mediu sau ridicat.

Castiguri posibile in 2006

Ce randamente vor aduce banii plasati in fondurile de investitii este o intrebare la care nimeni nu poate raspunde. Mai mult, din motive lesne de inteles, administratorii de fonduri nu au voie sa indice randamentele pe care ar intentiona sa le obtina.

Fondurile care ar fi functionat anul trecut si ar fi investit 25% din contributii in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti, iar restul banilor in depozite ar fi obtinut un randament brut de 10,75%, potrivit unei prezentari facute de Mihail Ion in cadrul seminarului „Pensiile private, Stat 2007”, organizat de Finmedia.

integral in EvZ