Datoriile de circa 2 miliarde euro de la 34 de companii de stat nu au putut fi inca sterse - asa cum a decis Guvernul la finele anului trecut - deoarece Comisia Europeana nu a dat pana acum nici un raspuns in aceasta directie.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca nu a primit inca un raspuns de la Comisia Europeana, insa stergerea datoriilor acestor firme nu este o masura populista, ci vizeaza “repararea” unor masuri gresite adoptate pana in anul 2000.

Totodata, Vosganian a anuntat ca ministerul pe care il conduce a finalizat proiectul strategiei energetice care va fi prezentat Guvernului, cel mai probabil, la jumatatea lunii iunie, dupa ce va fi discutat si cu partidele politice, sindicatele si patronatele.

Proiectul are prevederi pentru perioada 2007-2020, care coincid cu unele obiective ale Uniunii Europene in domenii ca protectia mediului si securitatea energetica, a precizat Varujan Vosganian.

Acesta a precizat ca sunt unele teme neclare in privinta modului de organizare a producatorilor de energie, insa ministerul agreeaza mentinerea structurii actuale, respectiv termocentrale, hidrocentrale si energie nucleara. Una dintre propunerile incluse in strategie vizeaza gruparea minelor din Valea Jiului cu Hidroelectrica si Centrala de la Paroseni.

O alta varianta este combinarea productiei in hidrocentrale cu alte unitati de productie in vederea organizarii de noi complexuri energetice. De asemenea, strategia energetica va propune pastrarea productiei de energie electrica pe baza de carbune, dezvoltarea energiei produse din surse regenerabile si dezvoltarea catorva capacitati hidroelectrice noi.

In privinta Termoelectrica, exista de asemenea mai multe variante. Una dintre aceste variante vizeaza combinarea unei unitati a Termoelectrica cu minele din Valea Jiului si termocentrala Mintia, pentru crearea unui complex energetic pe baza de huila. O alta varianta presupune crearea unui alt complex energetic, compus din termocentrale apartinand Termoelectrica.

“Personal, nu cred ca este o varianta buna, pentru ca ar amana restructurarea”, a spus Vosganian. Ministrul Finantelor considera ca strategia trebuie aprobata de partide si ulterior de Guvern, printr-o hotarare, si nu in Parlament.

Strategia energetica a fost o tema de dezbatere in ultima perioada, intrucat de prevederile sale depind privatizarile producatorilor de energie detinuti de stat, in special complexurile energetice.

integral in Gandul