FC Sevilla poate deveni a doua echipa din istoria Cupei UEFA care castiga de doua ori consecutiv trofeul, dupa Real Madrid in 1985-86. Espanyol se afla tot pentru a doua oara in ultimul act, dupa ce a pierdut finala din 1988 in fata lui Bayer Leverkusen.

Sevilla este angrenata pe trei fronturi: Cupa UEFA, Cupa Spaniei si Primera Liga. In finala cupei interne, andaluzii vor intalni pe Getafe, in timp ce in campionat sunt la 2 puncte de liderii Real Madrid si Barcelona.

Espanyol este considerata favorita finalei dupa ce nu a cunoscut infrangerea in actuala editie a competitiei. Din cele 14 partide disputate, catalanii au reusit 11 victorii si doar trei remize. FC Sevilla a obtinut doar noua victorii, trei egaluri si doua infrangeri.

De la Espanyol vine si golgheterul competitiei, Walter Pandiani care a inscris pana acum 11 goluri. In ierarhia marcatorilor, uruguayanul este urmat de dinamovistul Claudiu Niculescu, cu 8 reusite.

FC Sevilla se afla in a treia finala europeana, pe primele doua castigandu-le categoric. In ultimul act al Cupei UEFA de anul trecut, spaniolii au invins cu 4-0 pe Middlesbrough, pentru ca in Supercupa Europei sa treaca cu 3-0 de FC Barcelona.

Indiferent cine va castiga finala, trofeul va merge pentru a cincea oara in Spania. Real Madrid a triumfat de doua ori in Cupa UEFA, Valencia si Sevilla fiind celelalte detinatoare ale Cupei.

Aceasta este prima finala 100% spaniola din Cupa UEFA, dar a saptea finala in care se intalnesc echipe din aceeasi tara. De patru ori s-au infruntat echipe din Italia, o singura data Anglia si Germania disputandu-si trofeul.

Spania a avut de patru ori in istorie doua finaliste intr-o competitie europeana. Trei astfel de finale au avut loc in Cupa Oraselor Targuri si una in Liga Campionilor. In 2000, Real Madrid a invins pe Valencia.

Ernesto Valverde, antrenorul lui Espanyol, este a treia persoana care apare intr-o finala de Cupa UEFA atat ca jucator, cat si ca antrenor, dupa ce a fost pe teren in 1988, cand Espanyol a pierdut ultimul act in fata lui Leverkusen.

Huub Stevens a castigat trofeul ca jucator pentru PSV Eindhoven in 1978 si antrenor al lui Schalke in 1997, iar Dino Zoff a triumfat cu Juventus Torino, ca jucator in 1977 si ca antrenor in 1990.

Juande Ramos, antrenorul Sevillei, poate deveni primul tehnician care castiga trofeul doi ani consecutiv. Real Madrid a fost condusa de antrenori diferiti in finalele din 1985 si 1986: Amancio Amaro si respectiv Luis Molowny.

Partida se disputa in Scotia, la Glasgow, oras norocos pentru echipele spaniole care n-au pierdut nicio finala disputata pe Hampden Park.

In 1960, Real Madrid a castigat Cupa Campionilor, invingand pe Eintracht Frankfurt cu 7-3. Atletico Madrid a cucerit Cupa Cupelor in 1962, dupa o remiza pe Hampden Park cu Fiorentina si o victorie la rejucare, la Stuttgart. In fine, in 2002, tot Real a luat Liga Campionilor, dupa victoria in fata lui Leverkusen.

Partida FC Sevilla - Espanyol Barcelona incepe la ora 21.45 si este transmisa in direct de ProTV.