In Germania au iesit in strada pentru Basescu, sustinatori de ordinul zecilor de persoane. Mitingurile de sustinere s-au tinut la Bonn, Munchen, Hamburg si Harburg (suburbie hamburgheza). In 16 mai este anuntata o manifestatie pro-Basescu la Berlin.

Pe Internet, in comunicare underground, se difuzeaza afise scanate cu presedintele suspendat in chip de „Regele inelelor“, spray „anti-furnici PSD“, sau „Ali Baba si cei 322 de hoti“.

Ma-ntreb si eu ca Liviu Mihaiu, in emisiunea sa inteligenta de marti seara. „O fi bine? O fi rau?“ Insa rolul meu de jurnalist nu este sa pun in cumpana etica faptele altora, ci sa informez despre ele, ca lumea sa-si faca singura pareri.

Revolutie in port

Din Hamburg relateaza Mihaela Stinga, despre 13 mai, de la fata locului. O citez: „In ciuda faptului ca statisticile vorbesc de existenta a cel putin 15 mii de persoane de origine romana care locuiesc in Hamburg si imprejurimi, la miting nu am reusit sa ne adunam decit vreo 50 de persoane“.

La Munchen se precizeaza ca ar fi fost ceva mai putini ca la Hamburg, iar la Marburg au participat 12 persoane, dupa spusele organizatorului Liviu Mihoc.

Mitingul a fost organizat la initiativa a trei tineri ingineri din portul german si s-a citit manifestul citit si la Paris -in fata a 150 de participanti, pe renumita esplanada Trocadero, unde s-a desfasurat acum doua decenii manifestatia-maraton a exilului romanesc, impotriva lui Ceausescu.

In finalul declaratiei s-a cerut explicit si public unor parlamentari „sa renunte la viata politica si sa inceteze sa mai hartuiasca modernizarea societatii romanesti, impiedicand astfel fructificarea sansei uriase de a fi membri ai Uniunii Europene“.

S-a apelat la unitatea de opinie a diasporei romane, s-au evocat „amintirile Revolutiei din ?89“ - "...e frumos sa iti aduci aminte de anii tineretii“- si s-a cantat "Nu plecam acasa" si "Imnul golanilor“.

Dincolo de scopul declarat al manifestarii, romanii razleti din Hamburg s-au bucurat sa se cunoasca intre ei si sa isi dea intalnire sambata la referendum, dar poate si pe viitor.

In noua si vechea capitala a Germaniei

De la Berlin, Florin Nita, student la masterat in cadrul Hertie School of Governance, trimite apelul la participarea „la o demonstratie de sprijin a lui Traian Basescu pe 16 mai 2007, intre orele 16,00 si 17,30 in fata Ambasadei Romaniei“, cu un mesaj discursiv pentru conationali.

„A nu trai fizic in Romania, nu inseamna a divorta complet de grija, speranta lucida si dorinta patimasa ca tara se va aseza cat mai repede si cat mai solid pe o orbita europeana, autentica si activa“.

„Este semnul unui civism si preocupari sincere pentru traiectoria politica si democratica nu a unei persoane, ci a unei Romanii care are nevoie de energia oamenilor ce doresc sa se regaseasca in arhitectura ei valorica si institutionala“ continua el in convocarea la mitingul berlinez.

La Bonn, cca 25 de manifestanti cu panouri si tricouri alb-rosii cu inscriptia „Alo 322, vrem presedintele inapoi“ s-au adunat duminica in fata Consulatului General al Romaniei. Mobilizarea a facut-o Dr. Iordan Gogleaza, care a si adresat in nume propriu un protest oficialilor UE Jose Manuel Barroso, Margot Wallstrom si Franco Fratini.

In protest se scoate in evidenta condamnarea oficiala de catre presedintele suspendat Basescu a crimelor comunismului, precizandu-se ca „De pe 18 decembrie 2006 Basescu nu mai este comunist pentru ca si-a prelucrat trecutul si s-a distantat public de el”.

Scrisoarea „se inscrie pe linia apelului declansat de filosoful Gabriel Liiceanu de participare a intelectualilor nealiniati la viata obsteasca a tarii noastre pe care o putem pe drept considera «natiunea neiluminata a Europei» (Die unaufgekl?rte Nation Europas) si campioana «ad-hoc-cratiei», o mentalitate romaneasca mai veche ».

Concluzia scrisorii d-lui Gogleaza catre Parlamentul UE este « Romania are nevoie de o clasa politica noua, de a-si prelucra trecutul comunist si de a aplica legi asemanatoare celor din Germania care interzice fostilor securisti sau nomenclaturisti sa detina posturi publice platite de la buget ».

In „Capitala suruburilor“

La Stuttgart -unde in 13 mai a avut loc Hramul Parohiei Ortodoxe Romane „Nasterea Domnului“, care a aniversat si 10 ani de la infiintare, energic pastorita fiind de preotul-paroh Dr. Mihai Bratu si sotia sa- opiniile au fost impartite.

Impartite ca pozitionare, impartite ca preocupare: unii habar n-aveau ce se intampla sambata, altii erau inca cu gandul la votarile de la Eurovision. Femeile, in general, lasa politica pe seama barbatilor, barbatii, dupa un paharel, fac o politica a tuturor timpurilor, argumentata in clisee rupte de pe televizor.

Intre indiferenta si patos pentru „Presedintele celor marunti si obiditi“, paleta de atitudini a romanilor din sudul Germaniei a fost viu reprezentata la reuniunea de peste 200 de persoane, inceputa in spirit pios si incheiata cu bucate, cant si bunavoie.

Sambata, zona Stuttgart nu trebuie „sa umble“ prea departe, dupa cumparaturile saptamanale, pentru a vota la referendum. La Consulatul onorific din Stuttgart s-a amenajat centru de votare. „Unde-i asta?“ m-au intrebat multi. Lista cu centrele de votare din Germania a fost data acum o spatamana, o anexez mai jos.

Aruncarea la cos

Ce vreau sa spun? Ca politica pare a se duce la varfuri si in mass-media, iar cultura politica a majoritatii votantilor romani de peste granite este instinctiva si de televizor.

Despre ce este vorba de fapt, care au fost cele 19 puncte (pe 27 de articole de lege) ale incalcarii Constitutiei si care au dus la suspendarea presedintelui Basescu- care sunt argumentele sale si contra-argumentele opozitiei, care este miza si care riscul pentru Romania, in context european, in cazul perpetuarii perpetuarii crizei politice si translatiei acesteia in strada?

Keine Ahnung! O vorba preferata de nemti, inseamna „Habar n-am!“. Pentru majoritatea romanilor din strainatate, framantarile tarisoarei sunt departe, prioritatile personale sunt altele.

Nu dau pariu, insa din cele 508.000 de buletine de vot tiparite pentru „afara“, cate vor ajunge poate la cosul de gunoi, fara asa-zisa fraudare, doar prin absenteism? Oricum ar fi, sambata sant la Consulat!

Anexa, comunicat al Ambasadei Romane de la Berlin:

„Potrivit hotararii adoptate de Parlamentul Romaniei, la data de 19 mai 2007 se va desfasura referendum-ul asupra demiterii Presedintelui Romaniei.

La referendum sunt chemati sa participe toti cetatenii romani cu drept de vot, conform Constitutiei.

In ziua de 19 mai 2007, intre orele 08:00 - 20:00, sunteti invitati sa va pronuntati prin “DA” sau “NU” la intrebarea inscrisa in buletinele de vot “Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu ?”

Referendum-ul se va desfasura pe teritoriul Republicii Federale Germania in urmatoarele locatii:

▪ Ambasada Romaniei, Dorotheenstr. 62-66, 10117 BERLIN

▪ Consulatul General al Romaniei, Lergionsweg 14, 53117 BONN

▪ Consulatul General al Romaniei, Richard Straussstr. 149, 81679 MUNCHEN

▪ Sediul Consulului Onorific al Romaniei, Hamburgerstr.11, 22083 HAMBURG

▪ Sediul Consulului Onorific al Romaniei, Schellingstr. 9, 70174 STUTTGART

Pentru a-si exercita dreptul de vot, cetatenii romani vor prezenta un act de identitate romanesc (pasaport, buletin sau carte de identitate) VALABIL“.