Fortele de ordine Berkut ale politiei ucrainene au asediat, vineri, o cladire guvernamentala din Kiev intr-un in semn de protest fata de presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko. Trupele Ministerului de Interne au inconjurat sediul Procuraturii, sfidand astfel decizia lui Iuscenko de a preluat, prin decret presidential, controlul asupra politiei.

In decret se stipuleaza "retragerea trupelor comandamentului Ministerului de Interne si plasarea lor sub controlul presedintelui".

Premierul ucrainean, Viktor Ianukovici considera ca decretul de trecere a trupelor Ministerului de Interne in subordinea presedintelui Viktor Iuscenko este neconstitutional.

Intre timp, ministrul ucrainean de Interne incearca sa mentina controlul asupra politiei. Vasil Tusko va redacta un ordin prin care va cere trupelor sa indeplineasca numai ordinele ministrului.

Tensiunile dintre presedinte si premier au reizbucnit, joi, cand Iuscenko l-a demis pe procurorul general al Ucrainei, Sviatoslav Piskun.

Procurorul general Sviatoslav Piskun este un colaborator apropiat al premierului Ucrainei, rivalul politic al presedintelui, care luna trecuta, a dizolvat si Parlamentul. Piskun fost demis de mai multe ori in ultimele luni si de fiecare data Curtea Constitutionala l-a repus in functie.

Desi initial, Piskun a parut sa se supuna deciziei presedintelui, situatia a degenerat. Mai multi parlamentari si politisti loiali procurorului general au incercat sa ocupe sediul procuraturii. Ei au spart toate usile in drum spre biroul oficialului demis.

Iuscenko a acuzat fortele de ordine ca au incalcat legea si a vorbit chiar despre o tentativa de lovitura de stat.

Fosta republica sovietica se afla intr-o criza politica de proportii de aproape doua luni, dupa ce Iuscenko a ordonat dizolvarea Parlamentului si a cerut organizarea alegerilor anticipate.